Štát vyčlenil na prieskum zosuvného územia 119.000 eur

NETKY.SK • 14 September 2010, 11:19 • 2 min
Štát vyčlenil na prieskum zosuvného územia 119.000 eur

Štát vyčlenil na prieskum zosuvného územia 119.000 eur

slovakia

left justify in out

img

Vyše 119.000 eur vyčlenila vláda na inžiniersko-geologický prieskum katastrofálneho zosuvu pôdy v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie, ktorý po dlhotrvajúcich dažďoch zasiahol obec začiatkom júna. Za obeť mu padlo 26 rodinných domov, ktoré museli kvôli narušenej statike zbúrať. Prieskum je v záverečnej etape.
Ako spresnila pre TASR hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Katarína Ďurica, za približne tri mesiace zrealizovali prieskum rozsiahleho 1,5-kilometrového zosuvného územia na približne 70 percent. Ukončené boli vrtné práce, odber vzoriek a všetky terénne merania. V súčasnosti odborníci územie ešte monitorujú, robia laboratórne analýzy zemín a výpočty stability v piatich profiloch. Záverečnú správu z prieskumu má riešiteľská organizácia spolu s návrhom sanačných opatrení predložiť do 15. októbra, dodala hovorkyňa.
Obec vyriešila náhradné dočasné bývanie s pomocou mesta Košice kontajnerovými bytmi, od ktorých už odovzdala kľúče 16 rodinám. Ako spresnil dnes zástupca starostu Ľudovít Grega, v najbližších dňoch by mali postupne dokončiť osadzovanie ďalších šesť kontajnerových bytov, pričom na päť poskytlo ako humanitnú výpomoc 110.000 eur mesto Bratislava a jeden darovala spoločnosť Orange. Vyriešia tým všetky žiadosti. Nevýhodou bývania v plechových kontajneroch, na ktorú poukazujú nájomníci, sú najmä vysoké náklady na elektrické vykurovanie.
Samospráva teraz čaká, kým sa ukončia stavebné úpravy a osadzovanie kontajnerových domčekov, odídu ťažké mechanizmy a dokončí zatiaľ provizórnu prístupovú cestu. Postupne budú riešiť aj informovanosť kontajnerovej štvrte obecným rozhlasom a ďalšie problémy "kontajnerového mestečka" za Nižnou Myšľou.
"Ľudia nie sú veľmi spokojní s týmto ubytovaním, ale treba zdôrazniť, že ide len o dočasné riešenie," vyjadril sa Grega.
Obyvatelia, ktorí prišli o domy, síce dostali ako výpomoc od štátu po 3000 eur, ale nie sú s tým vyrovnaní a očakávajú hmatateľnejšiu pomoc, aby si definitívne mohli vyriešiť bytový problém, spôsobený živelnou katastrofou.
"Neviem, čo si počneme, ako sa dáme dokopy, keď nám štát nepomôže. Ja mám teraz veci na šiestich miestach a bývam u syna. Neviem sa spamätať. Mám niečo vo výhľade, ale absolútne si to nebudem môcť dovoliť, pokiaľ nám štát nedá slušnú sumu. Aspoň tých milión korún, prepočítaných na eurá," vyjadrila sa pre TASR jedna z poškodených Anna Poljačeková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies