Štát si na rok 2011 objednáva od železníc služby za vyše 400 mil. eur

NETKY.SK • 27 December 2010, 12:42 • 2 min
Štát si na rok 2011 objednáva od železníc služby za vyše 400 mil. eur

Štát si na rok 2011 objednáva od železníc služby za vyše 400 mil. eur

slovakia

left justify in out

Štát si na budúci rok objednáva od dvoch železničných spoločností, Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), služby za viac ako 400 miliónov eur. Obe spoločnosti dostanú zhruba rovnakú čiastku, 200 miliónov eur.
      ŽSR železničné dráhy udržiava, stará sa o ne, ZSSK zas zabezpečuje na dráhach prepravu. Na tento účel dostane v budúcom roku 205 miliónov eur. Zmluva so ZSSK sa podpisuje na dlhšie obdobie. "Prechádzame z trojročného obdobia na desaťročné, a to na základe nového zákona, ale aj parametrov, ktoré nastavujeme od 1. januára 2011," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
      Pri predpokladanom objeme investícií si štát objednal na budúci rok 33,3 milióna vlakokilometrov. "Dochádza k zníženiu vlakokilometrov o 2 milióny, čo je 5 %," podotkol šéf ZSSK Pavol Kravec. Celkovo by sa to tak malo dotknúť 3 % cestujúcich. Ako uviedol Kravec, spoločnosť aktuálne analyzuje, o ktoré linky by mohlo ísť s tým, že sa to bude týkať najmenej vyťažených.
      Zmluva so ŽSR o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry sa prvýkrát podpisuje na tri rok, do roku 2013. Doteraz sa uzatvárala iba na jeden rok. "Zmluva na najbližší rok predpokladá neinvestičnú dotáciu zo strany štátu na úrovni zhruba 200 miliónov eur," vysvetlil Figeľ. Zvyšné roky budú riešené vo forme dodatkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies