Štát musí venovať viac pozornosti závislostiam i abstinujúcim

NETKY.SK • 20 September 2010, 06:59 • 2 min
Štát musí venovať viac pozornosti závislostiam i abstinujúcim

Štát musí venovať viac pozornosti závislostiam i abstinujúcim

slovakia

left justify in out

img

Prijatím spoločného vyhlásenia, v ktorom sa okrem iného uvádza, že štát musí venovať viac pozornosti drogovým závislostiam i abstinujúcim, sa dnes v rekreačnej oblasti Sigord pri Prešove skončil 16. Kongres abstinujúcich Slovenska.
Ako pre TASR uviedol prezident Asociácie klubov abstinujúcich Slovenska (ASKAS) Ján Dudák, na kongres prišlo 92 delegátov z 22  klubov z celého Slovenska. V rámci programu hodnotili činnosť za uplynulé obdobie, ale venovali sa predovšetkým súčasnej situácii súvisiacej s problematikou drogových závislostí a potrebe prevencie.
Dudák situáciu v našej spoločnosti považuje za pomerne zložitú, nakoľko k alkoholu ako najrozšírenejšej droge sa dostávajú už deti v skorom veku. Pod jeho vplyvom sa pácha veľa trestných činov, mnohokrát je príčinou tragických dopravných nehôd a úrazov.
"My by sme chceli nastoliť taký trend, aby sa o alkoholizme viac hovorilo, aby sa mu venovala väčšia pozornosť. Tí ľudia, ktorí majú problémy s alkoholom, aby sa obrátili buď na odborníkov, ale aj na nás, ľudí, ktorí sme prešli závislosťou a požiadali o pomoc. Kto o túto pomoc požiada, tak ju určite dostane," povedal prezident asociácie. Upozornil aj na úlohu štátu, od ktorého očakáva väčšiu zodpovednosť a angažovanosť v tejto problematike. Mrzí ho, že žiadny zo štátnych orgánov a inštitúcií na ich kongres nevyslali zástupcu.
Na kongrese sa diskutovalo o negatívnych dopadoch alkoholizmu na rodinu, o vzťahu spoločnosti k abstinentom a fungovaní abstinentských klubov. Okrem toho sa konalo niekoľko prednášok odborníkov na psychiatriu a sociálne poradenstvo.
František Mateja, ktorý v asociácii pracuje už niekoľko rokov, pre TASR uviedol, že závislosť sa dá prekonať, ak človek prejaví dostatok vôle a nájde správnu pomoc.
"Abstinujem 27 rokov, som úplne čistý bez alkoholu. Keby som s tým neprestal, tak dnes tu už nie som. Moji priatelia, s ktorými som pil, už mnohí nie sú na tomto svete. Mne abstinencia zachránila život," uviedol Mateja a dodal, že o svojich niekdajších problémoch hovorí so závislými i mladými ľuďmi na školách.
ASKAS vznikla v roku 1994, v súčasnosti zastupuje 40 klubov abstinujúcich, ktoré pôsobia na území celej republiky a združujú asi 3000 členov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies