Tarkovič priamo v dejisku uvidí Španielov, Neymarovcom neverí

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 15:47 • 2 min
Tarkovič priamo v dejisku uvidí Španielov, Neymarovcom neverí

BRATISLAVA - Blížiace sa majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii sú zaujímavé aj pre vedenie slovenskej reprezentácie.

slovakia

left justify in out

Asistent hlavného trénera Jána Kozáka Štefan Tarkovič strávi v dejisku šampionátu niekoľko dní a naživo uvidí viacero zápasov. Zaujímať ho budú najmä Španieli, ktorí sú súperom Slovenska v kvalifikácii EURO 2016 vo Francúzsku.

-Pán Tarkovič, môžete priblížiť hlavné zámery vašej cesty na majstrovstvá sveta do Brazílie?
"Je to tradičný postup futbalového zväzu a ľudí, ktorí sa zaujímajú o vrcholový futbal. Majstrovstvá sveta alebo Európy sú takým vrcholom. Takéto podujatie určuje tendencie v oblasti futbalu. Človek má šancu prežiť atmosféru takéhoto šampionátu iba ak sa ho osobne zúčastní. My chceme mať priamy zážitok z Brazílie. Druhou, určite dôležitejšou, úlohou je pozorovať našich súperov v kvalifikácii na ME, najmä Španielsko. Ideme si spraviť analýzu a získať istý uhol pohľadu a odhadnúť, ako by sme mohli hrať v konfrontácii s takýmto tímom."

-S kým cestujete do dejiska šampionátu?
"Slovenský futbalový zväz vyslal mňa a Vlada Koníka."

-Hlavný tréner Ján Kozák zostáva na Slovensku. Prečo?
"Rozprávali sme sa o tom, že by sme išli spolu. Janko Kozák si však chce šampionát užiť doma. Transfer do dejiska navyše nie je jednoduchý. Navyše tam ideme takpovediac na otočku. V Brazílii pobudneme päť 'pobytových' dní, ďalšie štyri dni strávime cestovaním tam a späť. Jano už v Južnej Amerike bol ako hráč, predsa len už ten kontinent zažil na vlastnej koži a napokon pred náročným cestovaním uprednostnil sledovanie MS doma."

-Čo všetko v Brazílii absolvujete?
"Už svoj program približne poznáme, no pracujeme ešte s jednou alternatívou. V rámci nej by sme chceli vidieť zápas Španielska nielen s Holandskom, ale aj s Čile. Ak sa nám to podarí logisticky vyriešiť, radi si pozrieme aj druhé vystúpenie Španielov."

 -Vaša cesta má najmä pracovný charakter. Čo všetko si budete na zápasoch, najmä tých španielskych, všímať?
"Je to iný uhoľ pohľadu. Človek si na štadióne môže všímať veci, ktoré sa v televízii analyzovať nedajú. My si zápas pozrieme naživo, budeme priamo na ňom. Neskôr si stretnutia znovu rozoberieme, tentoraz už z televízie a spravíme podrobnejší rozbor a analýzy."

-Ktoré zápasy majstrovstiev uvidíte?
"Odlietame 11. júna, o dva dni na to budeme na zápase Španielska s Holandskom. Pätnásteho si v Riu de Janeiro pozrieme zápas Argentíny s Bosnou a Hercegovinou. O deň neskôr budeme na zápase Nemecka s Portugalskom. Tieto dni sú isté a ešte pracujeme na spomínanom zápase Španielska s Čile."

-Práve Španieli, úradujúci majstri sveta i Európy budú patriť k veľkým favoritom turnaja. Zálusk na prvenstvo si však robí viacero ďalších tímov, vrátane domácej Brazílie. Koho favorizujete vy osobne?
"Nie každé mužstvo robí pred MS presvedčivé výsledky v prípravných zápasoch. Ťažko preto odhadnúť silu tímov. Turnaja sa zúčastní veľa mužstiev s vysokými ambíciami. Trebárs domáca Brazília, ktorá urobí všetko pre to, aby v domácom prostredí získali titul. Osobne si však nemyslím, že sa im to podarí. Podľa mňa budú prím hrať skôr európske mužstvá favoritov. Očakávam, že 'vyskočí' aj nejaký ďalší tím z Európy. Takisto nezabúdam ani na silu tímov z Južnej Ameriky. Predsa len juhoaamerické mužstvá sa na domácom kontinente budú chcieť vytiahnuť. Takisto netreba zabúdať ani na tímy z Afriky, ktoré sa tiež vedia presadiť. Uvidíme, ako to napokon dopadne."

-Brazília, to nie je len futbal a samba, ale aj veľká kriminalita a s ňou súvisiaca bezpečnosť v dejisku MS. Ako túto tému vnímate vy?
"Ak by som sa bál, nemala by takáto cesta význam. Nepovedal by som, že sa bojím. Registrujem však situáciu v Brazílii, mám o nej informácie. Tie hovoria o veľkej chudobe a neľahkej sociálnej situácii v krajine. Hovorí sa o početnejších demonštráciách a tým by sme sa my radi vyhli. Priznávam však, ten pocit pred cestou do Brazílie je trochu zvláštny. Predsa len skúsenosti s takýmito krajinami nie sú ideálne. Som si však stopercentne istý, že za bránami štadióna bude všetko v kompetencii FIFA a bude to tam bezpečné. Pred bránami to však môže byť zaujímavé... ."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona