Tarifné mzdy zamestnancov autobusových firiem stúpnu o 2,7 %

NETKY.SK • 17 Február 2014, 15:53 • 2 min
Tarifné mzdy zamestnancov autobusových firiem stúpnu o 2,7 %

ŽILINA - Odborový zväz KOVO a Zväz autobusovej dopravy sa v pondelok v Žiline dohodli na novej Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na roky 2014 až 2015 v odvetví verejnej cestnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Zamestnancom autobusových spoločností sa zvýšia tarifné platy o 2,7 percenta a reálne mzdy v prípade rastúcej inflácie o ďalšieho 0,5 percenta. Odborový zväz KOVO a Zväz autobusovej dopravy sa v pondelok v Žiline dohodli na novej Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na roky 2014 až 2015 v odvetví verejnej cestnej dopravy. "Je to kompromis. Nie je to celkom to, čo sme chceli, ale verím, že sa dohodneme aj systémovo, aby sme každý rok nemuseli takto vyjednávať a aby tí ľudia mali pocit, že sú potrební, a že tie mzdy im rastú. Reálne v niektorých podnikoch budú rásť tarifné mzdy o 2,7 percenta, to znamená pri priemernom zárobku 800 eur pôjde mzda o zhruba 20 eur nahor v každom tarifnom stupni. Plus ak inflácia pôjde hore, tak ešte o pol percenta môžu rásť reálne mzdy,“ povedal predseda OZ KOVO Emil Machyna.

 

Nové podmienky v kolektívnej zmluve sa podľa Machynu týkajú približne desaťtisíc zamestnancov v autobusovej doprave, respektíve všetkých autobusových firiem na Slovensku, ktoré zabezpečujú verejnú dopravu s viac ako 20 zamestnancami. 

 

Podľa prezidenta Zväzu autobusovej dopravy Georga Trabelssieho dohodnuté navýšenie miezd nebude mať za následok zdražovanie cestovného či rušenie spojov, keďže náklady na mzdy zamestnancov tvoria len pätinu všetkých nákladov autobusových spoločností. Podľa Trabelssieho zvýšenie tarifných platov o 2,7 percenta je prijateľné, pretože je to v súlade s filozofiou zväzu systémovo vyrovnávať regionálne rozdiely. "My sme pred desiatimi rokmi pri privatizácii zdedili veľké mzdové rozdiely medzi východom a západom Slovenska. Nafta je rovnaká, autobus aj jeho oprava stojí rovnako, ale ľudská práca na východe je oveľa nižšie hodnotená ako na západe. Takže preto sme súhlasili s nárastom tarifnej mzdy vo vyšších percentách ako reálnej mzdy, aby došlo k tomu, že tam, kde ľudia dostávajú menej, aby sa to zrovnalo, ale tam, kde dostávajú veľa, aby tam ten nárast bol menší. Tento kompromis bol pre nás prijateľný,“ povedal Trabelssie. 

 

Odborári pôvodne žiadali zvýšenie tarifných platov o 3,5 percenta, plus reálnej mzdy o jedno percento. "To by bolo k tým približne 20 eurám ešte o nejakých deväť eur navyše. Určite by sme chceli ešte niečo pridať, ale to je už vecou podnikových kolektívnych zmlúv, kde ešte je priestor, aby sa tie mzdy mohli navýšiť," dodal Machyna k vyjednávaniu, ktoré trvalo viac ako tri mesiace a v pondelkovom štvrtom kole už prebiehalo za pomoci sprostredkovateľa určeného ministerstvom dopravy. 

 

Požiadavky Odborového zväzu KOVO v kolektívnom vyjednávaní so Zväzom autobusovej dopravy prišlo v pondelok do Žiliny podporiť pochodom naprieč mestom približne dvesto odborárov z celého Slovenska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies