Tanko: Počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ budú pochody Rómov za prácu

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 16:03 • 2 min
Tanko: Počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ budú pochody Rómov za prácu

BRATISLAVA – Obdobie, počas ktorého bude Slovensko predsedať Rade EÚ, chce občianske združenie Únia Rómov na Slovensku využiť na organizovanie pochodov za prácu. V Bratislave to dnes uviedol predseda Únie Rómov na Slovensku František Tanko.

slovakia

left justify in out

Obdobie predsedníctva Slovenska si občianske združenie vybralo preto, že inokedy vláda na podobné akcie nereaguje, vysvetlil Tanko. Cieľom je podľa neho poukázať na nedodržiavanie ľudských práv, rozkrádanie eurofondov určených na riešenie rómskej problematiky a nečinnosť v tejto oblasti každej vlády, ktorá bola doteraz pri moci.

 

„Budú to slušné pochody v rámci zákona, budeme verejne poukazovať, aby každý člen Európskej komisie videl, ako sa tu kradne z eurofondov,“ ozrejmil šéf združenia s tým, že pochody sa uskutočnia v „hladových“ rómskych mestách v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji od júna do septembra. Kedy bude prvý ani ďalšie bližšie podrobnosti, zatiaľ uviesť nevedel.

 

Témou tlačovej konferencie združenia bola výzva novej vláde a jej novému splnomocnencovi pre rómske komunity Ábelovi Ravaszovi. Tanko kritizoval, že úrad splnomocnenca je aj naďalej pričlenený pod ministerstvo vnútra, a nie Úrad vlády SR. Rómom v združení sa nepozdáva ani z ich pohľadu zbytočná duplicita, keď popri vládnemu splnomocnencovi pre rómske komunity funguje aj splnomocnenec pre národnostné menšiny. Od Ravasza zase požadujú, aby si zriadil poradný orgán.

 

Nový splnomocnenec vlády by mal podľa Tanka začať „veľmi vážne“ riešiť rómsky problém. Rovnako by si od neho nemali dávať ruky preč politici. „Na Slovensku, hlavne na východnom, je život Rómov zo dňa na deň horší. Rómsky problém je veľká časovaná bomba,“ upozornil. Na druhej strane je Tanko presvedčený, že Rómovia musia prestať páchať trestnú činnosť, kradnúť drevo v lesoch alebo útočiť na záchranárov, ktorí chránia ľudské životy či majetok.

 

Ďalší člen únie Atila Géňa z obce Žehra v Prešovskom kraji vyzval starostov na Slovensku, aby využívali jestvujúce projekty a zamestnávali Rómov. Kritizoval pritom vlastnú obec, ktorá si podľa neho radšej najala na výstavbu nových chodníkov externú firmu. „Prečo ten chodník za 10.000 eur nerobia Rómovia, keď by z toho obec mohla profitovať?“ opýtal sa Géňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies