Tanko: Kompetentní nemajú záujem riešiť rómsku problematiku

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 12:37 • 2 min
Tanko: Kompetentní nemajú záujem riešiť rómsku problematiku

BRATISLAVA - Strana Rómskej únie na Slovensku už dlhšie žiada o prijatie u ministrov vnútra, školstva i práce, no zatiaľ neúspešne. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol predseda strany František Tanko, ministrom chce predložiť návrhy na riešenie rómskej problematiky na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Kompetentní však nemajú záujem sa s nami stretnúť," uviedol. V minulosti strana podľa jeho slov predložila šéfovi rezortu práce inovatívny model riešenia rómskej problematiky. "Do dnešného dňa nás v súvislosti s ním nikto neoslovil a ani sme nemali možnosť o návrhu s niekým kompetentným rokovať," doplnil. Ako Tanko pokračoval, do dnešného dňa ani nevie, kde ich návrh skončil a či sa ním vôbec niekto zaoberal.

 

Súčasná sociálna situácia Rómov na Slovensku je podľa neho veľmi vážna, žijú na hranici chudoby, nemajú možnosť sa zamestnať, dokonca v niektorých lokalitách žijú bez vody. Strana Rómskej únie na Slovensku si je vedomá toho, že rómska problematika sa nedá riešiť zo dňa na deň. "No je najvyšší čas sa začať týmto problémom intenzívne venovať, pretože situácia v niektorých lokalitách je tak vážna, že je len otázkou času, že príde pre chudobu a hlad k občianskym nepokojom a k nárastu kriminality," vysvetlil predseda strany.

 

Netreba vytvárať rôzne komisie expertov na riešenie rómskej problematiky, pretože všetci vieme, kde sú problémy, ktoré treba riešiť, ale je potrebné sa tomu začať venovať, pripomenul. "Všetky vlády, či už minulé alebo súčasné, pred voľbami sľubujú a ponúkajú rôzne modely riešenia rómskej problematiky, avšak po získaní dostatočného počtu hlasov sa už v parlamente tomu nevenujú a vyhovárajú sa jeden na druhého," poznamenal.

 

Slovensko získalo pre nové programové obdobie na roky 2014 až 2020 z prostriedkov Európskej únie na riešenie rómskej problematiky približne 380 miliónov eur. František Tanko preto vyzýva slovenskú vládu a kompetentné osoby, aby peniaze využili práve na túto problematiku. Ide podľa neho o prostriedky na infraštruktúru, bývanie, vzdelanie či zlepšenie sociálnej situácie Rómov. "Tiež ich vyzývam, aby nedopustili rozkrádanie týchto peňazí, prípadne ich využitie bez konečného dopadu na samotných Rómov," uviedol. Každá jedna vláda je podľa neho zodpovedná za podmienky, v akých dnes Rómovia žijú, a preto je dôležité aj pre budúcnosť všetkých občanov Slovenska, aby sa situácia zlepšila a začala sa riešiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies