Tanko chce audit na úrade splnomocnenca pre Rómov, peniaze nejdú tam, kam majú

NETKY.SK • 8 September 2016, 15:36 • 2 min
Tanko chce audit na úrade splnomocnenca pre Rómov, peniaze nejdú tam, kam majú

BRATISLAVA - Predseda Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko vyzval dnes predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára, aby vykonal audit v Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity a preveril efektívnosť využívania finančných prostriedkov z fondov EÚ určených na riešenie rómskej problematiky v rokoch 2010 až 2015.

slovakia

left justify in out

Tanko tvrdí, že na rómsku otázku išli milióny eur, väčšina však nebola využitá na tento účel. Ak Bugár audit na úrade nevykoná, Tanko plánuje na budúci mesiac zverejniť zoznam asi 200 neziskových organizácií, občianskych združení a obcí, ktoré tieto európske financie získali, no nepoužili na riešenie rómskeho problému. Všetky tieto organizácie sú podľa Tanka napojené na jednu stranu, menovať ju však odmietol a povedal len toľko, že už nie je v parlamente.

 

"Rómska problematika je práčka peňazí. Rómovia nepotrebujú projekty, nepotrebujú sľuby, potrebujú reálnu prácu," vyhlásil s tým, že je pripravený zverejniť všetky podrobnosti o tom, "kto a koľko peňazí dostal na Rómov". Prezradil len toľko, že nemenovaná pekáreň v Prešove dostala napríklad milión eur na zamestnávanie Rómov, žiadneho Róma však podľa Tanka nezamestnala.


Bélu Bugára Tanko zároveň vyzval, aby odvolal nominanta Mosta-Híd Ábela Ravasza z funkcie splnomocnenca vlády pre rómsku menšinu, pre ktorú podľa neho nerobí nič. Dodal, že na tomto poste by mal sedieť Róm, ktorému je táto problematika blízka. Tanko kritizoval i skutočnosť, že z úradu splnomocnenca prepustili niekoľko Rómov, ktorí sa v problematike vyznali.

 

"Úrad splnomocnenca si vybojovali naši ľudia ešte v 90. rokoch," zdôraznil. Rómsky splnomocnenec má podľa Tanka koordinovať činnosť s rómskymi a nerómskymi starostami, spolupracovať s ministerstvami, vymieňať informácie, čo však Ábel Ravasz nerobí. S Ravaszom sa počas jeho pôsobenia v tejto funkcii stretol Tanko iba jedenkrát, stretnutie však žiadne riešenia neprinieslo. Splnomocnenec podľa Tanka nebol doteraz schopný vybaviť napríklad rómske hliadky, ktoré boli zrušené, no sú v osadách nevyhnutné.

 

"Žiadame, aby riešil rómsku problematiku, keď už ju má na starosti," vyhlásil. Tanko tiež kritizoval, že na Slovensku sú dvaja splnomocnenci - pre Rómov aj pre menšiny, pričom podotkol, že aj Rómovia sú menšina. "Neviem, či má štát toľko peňazí, ktoré by sa mohli využiť efektívnejšie," konštatoval.


Premiér Robert Fico sa podľa Tanka jednoznačne zbavil postu splnomocnenca pre rómske komunity, čím ukázal, že rómsku otázku nemá záujem riešiť. Strana rómskej únie na Slovensku sa snaží už dlhý čas o prijatie u premiéra ako aj u jednotlivých ministrov za účelom predloženia návrhov na riešenie rómskej problematiky, zatiaľ však neúspešne. "Pred voľbami všetky politické strany ponúkajú riešenie rómskej problematiky, aby získali hlasy Rómov, po voľbách je však všetko po starom," konštatoval Tanko. Povedal, že Strana rómskej únie na Slovensku je pripravená ešte na jeseň organizovať pochody Rómov za prácu, pokiaľ sa situácia nezmení. "Rómovia už toho majú plné zuby," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies