Tanier cestovín na zasýtenie planéty - to je výzva Svetového dňa cestovín 2017

NETKY.SK • 24 Október 2017, 16:58 • 2 min
Tanier cestovín na zasýtenie planéty - to je výzva Svetového dňa cestovín 2017

MILÁNO - Tanier cestovín na zasýtenie planéty. To je tohtoročná výzva Svetového dňa cestovín, ktorý pripadá na 25. októbra. Ako ďalej informovala talianska tlačová agentúra ANSA, v tomto roku sa "hlavným mestom cestovín" stalo Sao Paulo v Brazílii.

slovakia

left justify in out

Na podujatí sa podľa agentúry aj ďalších talianskych médií zúčastní 250 delegátov z inštitúcií zaoberajúcich sa cestovinami, predstaviteľov vedeckých kruhov, novinárov a odborníkov na výživu. Podľa údajov Združenia cestovinárskeho a cukrovinkárskeho priemyslu (AIDEPI) aj Medzinárodnej organizácie cestovín (IPO) sa za roky 1997-2016 produkcia cestovín zvýšila takmer o 57 percent z 9,1 na 14,3 milióna ton v 52 krajinách sveta. Lídrom trhu v oblasti produkcie aj konzumácie cestovín je Taliansko, dodal portál ilgazzettino.it.

 

"Svetový deň cestovín sa môže ešte raz stať príležitosťou, aby sme zopakovali, nakoľko tento pokrm môže byť ideálnym na nasýtenie ľudí na celom svete zdravým a udržateľným spôsobom," citovali talianske médiá predsedu IPO Paola Barillu. Internetový portál denníka La Stampa pri tejto príležitosti dodal, že 25. októbra na sociálnej sieti Twitter bude virtuálne pripravený tanier špagiet s rajčinovou omáčkou, ku ktorému môžu experti, šéfkuchári, novinári, blogeri a milovníci cestovín vyjadriť vlastný názor použijúc hashtag #WorldPastaDay a #Spaghetti. Podľa informácií na stránke AIDEPI cestoviny predstavujú výrobok reprezentujúci talianske kulinárske tradície a stravovacie návyky.

 

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapoli. Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, na zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.

 

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný zdraviu človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu.

 

Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území krajiny, ktorú dnes nazývame Taliansko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies