Tanečný festival chce viac spopularizovať súčasný tanec i umenie

NETKY.SK • 5 Október 2011, 23:26 • 2 min
Tanečný festival chce viac spopularizovať súčasný tanec i umenie

Tanečný festival chce viac spopularizovať súčasný tanec i umenie

slovakia

left justify in out

img

Festival Štyri (+ 2) dni tanca pre Vás (11.–16.10.) pokračuje v tomto roku 8. ročníkom. Ako uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľka banskobystrického Divadla Štúdia tanca Zuzana Hájková, hlavnou ideou festivalu je v tomto regióne ešte viac spopularizovať žáner súčasného tanca, ale viac-menej aj žáner súčasného umenia. "Pretože sa to nedá len tak kategorizovať. Pretože tanec, samozrejme, prezentuje aj nejaké hudobné umenie, teda súčasnú hudbu, a prináša aj nejaký súčasný svetelný dizajn, respektíve scénografiu," vysvetlila Hájková.
Druhým zámerom, ktorý nemožno podceňovať, je podľa nej stála snaha provokovať alebo dávať najavo slovenským tvorcom, ktorí pôsobia v zahraničí, že na Slovensku majú minimálne jednu možnosť, kde môžu prísť a prezentovať svoju tvorbu. "A to je náš festival v Banskej Bystrici."
Festival prináša aktuálny prehľad toho, čo na slovenskej tanečnej scéne zarezonovalo a dáva priestor na prezentáciu nových koncepčne rôznorodých tanečných projektov v slovenskej produkcii a koprodukcii. Priestor na ňom dostane aj Konzervatórium J. L. Bellu v Banskej Bystrici, ktoré v sekcii Večer budúcich profesionálov odprezentuje mladé talenty a potenciál novej generácie tanečníkov.
Festival sa začne v stredu (12.10.) premiérou inscenácie Divadla Štúdia tanca Príliš blízko na návrat v choreografii Kataríny Mojžišovej na libreto a hudbu holandského umelca Karla von Kleista. Scénografiu a kostýmy pripravil Erik Ivančík, vizuál (projekciu a video) rakúske duo Machfeld (Sabine Maier a Michael Mastrototaro). Inscenácia je postmoderným baletom a ako uviedla Mojžišová, jej témou je hľadanie duše. Vystupujú tu šiesti tanečníci Divadla Štúdia tanca.
Hlavný festivalový program je zaradený do štyroch dní – od štvrtka (13.10.) do nedele (16.10.), počas ktorých si možno pozrieť osem produkcií. O 19.00 h sa predstaví skupina prezentujúca súčasnú produkciu. Pre sólové produkcie bude priestor o 21.00 h. "Predstavia sa štyria tanečníci, ktorí reprezentujú podľa mňa individuality v slovenskom súčasnom tanci," doplnila Hájková.
Festival prináša hlavný a sprievodný program. Hlavný je venovaný tomu, čo za posledný rok na slovenských tanečných doskách vzniklo. Sprievodná časť sa snaží obohatiť festivalové dianie o prezentáciu ďalších foriem umenia ako fotografií, sôch, objektov a visual jammingu. Sprievodný program tiež dáva príležitosť na diskusiu, talkshow publika s tvorcami a pohybové workshopy organizované v spolupráci s Konzervatóriom J. L. Bellu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies