Tanečný pár Kašická - Vidašič so zlatým hetrikom na ME

NETKY.SK • 1 November 2016, 12:09 • 2 min
Tanečný pár Kašická - Vidašič so zlatým hetrikom na ME

KOŠICE - Tanečný pár Helena Kašická - Peter Vidašič dosiahol na IPC majstrovstvách Európy v tanečnom športe na vozíčku mimoriadny úspech. Favorizovaná dvojica získala prvenstvá v troch súťažných disciplínach, k titulom majstrov Európy vo freestyle a štandardných tancoch pridali aj zlato v latinskoamerických.

slovakia

left justify in out

Okrem nich získalo Slovensko na domácom podujatí ďalšie tri medaily a prezident organizačného výboru Ján Riapoš priznal spokojnosť s organizáciou ME.

 

Kašická s Vidašičom patrili k veľkým favoritom podujatia a túto pozíciu napokon aj potvrdili. K triumfom vo freestyle a štandardných tancoch pridali aj vytúžené zlato v latinskoamerických tancoch. "Po štyroch vicemajstrovských tituloch, po dvoch druhých miestach na ME a štyroch na MS sa mne osobne splnil sen. Dlhých osem rokov sme sa totiž snažili získať titul majstra sveta v latinských tancoch," uviedol Vidašič. Z úspechu pred domácim publikom v košickom Spoločenskom pavilóne mala veľkú radosť aj jeho tanečná partnerka Kašická. "Peťo stále hovoril, že to raz dáme. Stále sme mali nové zostavy, stále sme niečo nové v latine skúšali. A ono to naozaj vyšlo," poznamenala čerstvá majsterka Európy.

 

Na trojdňovom podujatí sa štartovalo celkovo 97 tanečníkov zo 14-tich krajín. Okrem trojnásobne víťazného páru sa na parkete predstavilo aj niekoľko ďalších slovenských dvojíc. Mária Gazdíková s Marošom Olejárom pridali strieborné medaily vo freestyle a bronzové v štandarde. Bronz vo freestyle vo svojej kategórii získali Mária Dutková s Martinom Šolcom. Napokon tak Slovensko získalo na domácom šampionáte šesť cenných kovov. "V prvom rade je to veľký športový úspech, nakoľko zisk troch zlatých medailí neočakával ani samotný pár Kašická - Vidašič. Som úprimne veľmi rád, že sa to na domácej pôde podarilo. Potvrdilo sa, že domáce prostredie je pre výkon športovca veľmi dôležité. Aj týmto chcem poďakovať košickým divákom za prostredie, ktoré vytvorili," uviedol prezident organizačného výboru ME v tanečnom športe na vozíčku Ján Riapoš, ktorý mal radosť aj z napredovania tohto športu na Slovensku. "Som rád, že sme systémovou prácou v priebehu niekoľkých rokov vytvorili podmienky, ktoré pritiahli množstvo úspešných ľudí najmä do tanečného klubu Elegance. Bolo to vidieť aj na parkete, napríklad dobré vozíky sú veľkou pomôckou. Peter Vidašič sa s Alenou Heribanovou pred niekoľkými rokmi zapojili do tanečnej súťaže Bailando a chceli vytancovať prvý vozík pre Helenku Kašickú. A teraz vidíme, ako ďaleko sa dá za pár rokov dostať, keď sú Vidašič s Kašickou na vrchole MS a ME," poznamenal Riapoš.

 

Po úspešnej organizácii majstrovstiev Európy má Slovenský paralympijský výbor ambíciu organizovať toto podujatie aj na svetovej úrovni. "Košice sú športovým i tanečným mestom. Tá tradícia je tu obrovská. Určite sa budeme uchádzať o usporiadanie majstrovstiev sveta v tomto športe v Košiciach," prezradil Riapoš.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona