TANAP: Hlučné oslavy a pyrotechnika do prírody nepatria

NETKY.SK • 15 December 2016, 09:30 • 2 min
TANAP: Hlučné oslavy a pyrotechnika do prírody nepatria

POPRAD - Správa Tatranského národného parku (TANAP) vyzýva aj tento rok návštevníkov národného parku, aby na jeho území a v jeho ochrannom pásme nepoužívali v čase vianočných a novoročných sviatkov zábavnú pyrotechniku.

slovakia

left justify in out

„Takéto hlučné oslavy do prírodného prostredia našich národných parkov, vrátane TANAPu, nepatria, a preto sú zakázané zákonom i návštevným poriadkom. Je nanajvýš dôležité zachovať na území národného parku ticho a pokoj. Oslavujme v našich horách príchod Nového roka s pokorou a s ohľaduplnosťou voči prírode, ktorú v čase turistickej sezóny tak radi navštevujeme a obdivujeme, sme jej to dlžní,“ pripomenul riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.

 

Správa TANAPu tiež každoročne vydáva výzvu smerom k tatranským rekreačným zariadeniam a ich klientom, prostredníctvom ktorej sa v rôznych jazykových mutáciách dostáva k návštevníkom informácia o zákaze používania zábavnej pyrotechniky na území národného parku. Apeluje tiež na občanov tatranských osád a Vysokých Tatier, aby brali ohľad na tamojšiu prírodu.

 

Ako informoval Majko, v období zimnej uzávery turistických chodníkov je územie Tatranského národného parku vyhradené najmä pre pokojné prežívanie voľne žijúcej fauny, ktorú čakajú ťažké skúšky dlhej a krutej tatranskej zimy. „Zatiaľ čo svište už dávno spia vo svojich norách pod hrubou prikrývkou snehu a čakajú na jarné oteplenie, tak symbol Tatier, kamzík vrchovský tatranský, celú zimu odoláva nástrahám počasia v drsnom horskom teréne. Po skončení kamzičej ruje nastáva obdobie, keď sa začína boj o prežitie, ktorý vyhrajú len tie najsilnejšie jedince,“ dodal. Situáciu by im tak ľudia podľa Majka nemuseli komplikovať ani ohňostrojmi, zábavnou pyrotechnikou či hlasnou hudbou. Ako dodal, do stresových situácií sa počas silvestrovskej noci dostávajú všetky zvieratá v prírode, ktoré zápasia s vrtochmi zimy a nemajú zvyšnú energiu na rozdávanie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona