Tamara Šimončíková Heribanová má rozprávkové Vianoce

NETKY.SK • 24 December 2016, 13:20 • 2 min
Tamara Šimončíková Heribanová má rozprávkové Vianoce

BRATISLAVA - Tamaru Šimončíkovú Heribanovú na Vianociach tešia rozprávky a skutočnosť, že ich trávi so svojou rodinou.

slovakia

left justify in out

„Vianoce sú pre mňa dodnes rozprávkovým obdobím, podporené aj filmovými klasikami a rozprávkovými evergreenmi, ktorých repliky vyslovujem spolu s Nastenkou, Libuškou Šafránkovou ako Popoluškou či Perinbabou. Je to predovšetkým obdobie, keď sme ako rodina ešte viac pokope. Mám to obrovské šťastie, že sú s nami v zdraví ešte aj moji starí rodičia, babička má 83 rokov, deduško 92,” vyznala sa v rozhovore pre agentúru SITA.


Na Štedrom dni má podľa vlastných slov najradšej jeho čarovnú a neopakovateľnú atmosféru, keď sa môže aspoň na chvíľu preniesť späť do detstva. „Aj keď mám vyše tridsať, užívame si sánkovačku v lese či stavanie snehuliaka. Vianoce sú u nás tak trošku rozprávkové, a to nielen vďaka rozprávkam, ktoré si užívam či už prostredníctvom televízneho programu alebo aj príbehov, ktoré nám s radosťou rozpráva naša osemdesiatročná babička,” prezradila.


Mamička malej Emilky, ktorá v januári oslávi jeden rok, sa na tie tohtoročné sviatky pokoja tešila ešte o niečo viac ako kedykoľvek predtým. „Pre mňa to budú teda zatiaľ pravdepodobne najkrajšie sviatky, keďže odkedy je Emilka na tomto svete, radosť zažívam dvojnásobne,” poznamenala.


Podobne ako vo väčšine slovenských domácností, ani u Heribanovcov - Šimončíkovcov na Štedrý deň nesmú chýbať na stole tradičné jedlá a pochutiny. „Už tradične bude prvá sviatočná večera u svokrovcov, neskôr sa presunieme k mojim rodičom. Na Štedrý deň sa teším teda dvojnásobne aj kvôli dvom druhom kapustnice, dvom druhom zemiakového šalátu, svokrovci robia vyprážaného kapra, moja mamka pečeného na bielom víne a kmíne. Najmä sa však teším na pohodu, koledy a také to srdečné, srdcové, rodinné, čo sa len ťažko opisuje,” pokračovala ďalej Šimončíková Heribanová.


Ako ďalej uviedla, rodinné tradície sa u nich doma vždy poctivo dodržiavajú, pričom napečené má už týždeň pred Štedrým dňom: „Keď sa podarí nezjesť všetky rumové guličky, perníčky, medvedie labky, vanilkové rožteky a linecké malinové srdiečka, tak sú spolu s ovocím, orechmi a oblátkami v drevenom starom site v strede sviatočne vyzdobeného stola. Nechýbajú šupinky z kapra, čítanie z biblie, spoločné lámanie oblátok, ktoré potierame cesnakom a medom. Minulý rok sme liali olovo a bolo celkom zaujímavé, ako odlišne sme interpretovali tvary, ktoré vznikli vo vode. S babičkou po telefóne spievame koledy a navzájom si vinšujeme ,” uzavrela.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies