Taliban zverejnil nahrávku s hlasom svojho vodcu Mansúra

NETKY.SK • 6 December 2015, 08:28 • 2 min
Taliban zverejnil nahrávku s hlasom svojho vodcu Mansúra

KÁBUL - Afganské povstalecké hnutie Taliban zverejnilo v sobotu nahrávku s údajným posolstvom svojho nového vodcu Achtara Mansúra. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mulla Mansúr na približne 16-minútovom zázname poprel správy, podľa ktorých bol zranený alebo zabitý počas tohtotýždňovej prestrelky medzi dvoma skupinami talibanských bojovníkov v Pakistane.


"Som medzi svojimi ľuďmi. K takejto udalosti nikdy nedošlo a správy o nej nie sú pravdivé. Ide o nepriateľskú propagandu," vyhlásil muž na audionahrávke.


Správa o vážnom zranení alebo smrti vodcu Talibanu bola podľa neho zámerne rozšírená s úmyslom vniesť svár medzi jeho bojovníkov.


Podľa Talibanu hlas na zázname patrí Achtarovi Mansúrovi, ktorý v júli prevzal vedenie Talibanu namiesto zosnulého zakladateľa hnutia mullu Umara. Časť hnutia však autoritu nového vodcu údajne neuznáva.


Autentickosť nahrávky nebolo možné bezprostredne overiť. Viacerí poprední talibovia však uviedli, že môže skutočne ísť o Mansúrov hlas.


K údajnej prestrelke medzi dvoma frakciami Talibanu malo dôjsť v utorok večer počas ich stretnutia v blízkosti pakistanského mesta Kvéta neďaleko afganských hraníc. Podľa nepotvrdených správ Mansúr utrpel vážne zranenia, z ktorých sa musel zotavovať v nemocnici. Niektoré zdroje dokonca tvrdili, že zraneniam neskôr podľahol, hoci Taliban všetky tieto tvrdenia označoval za nepravdivé.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies