Taliban zahájil začiatok vojensko-politickej jarnej ofenzívy

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 07:37 • 2 min
Taliban zahájil začiatok vojensko-politickej jarnej ofenzívy

ISLAMABAD - Afganské hnutie Taliban oznámilo dnes začiatok svojej jarnej ofenzívy.

slovakia

left justify in out

Okrem útokov na afganské a koaličné sily sľúbilo vytvorenie politickej základne v krajine. Jarnú ofenzívu oznámil v e-mailovom vyhlásení hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Taktiež uviedol, že Taliban kontroluje už viac ako polovicu krajiny, odvolávajúc sa na februárovú správu dozorného orgánu americkej vlády pre obnovu Afganistanu (SIGAR).

 

Tohtoročnú ofenzívu nazval Taliban "Operácia Mansúr" - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo.

 

"Tohtoročná Operácia Mansúr sa bude líšiť od predchádzajúcich tým, že bude mať dvojaký prístup - politický a vojenský," konštatoval hovorca Talibanu. O mierových rokovaniach s vládou sa ale nezmienil, poznamenala agentúra AP.

 

Čo sa týka politickej roviny, podľa Mudžáhida chce Taliban začať budovať inštitúcie v oblastiach, ktoré kontroluje, a zaviesť mechanizmy "sociálnej spravodlivosti a rozvoja".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies