Taliban zabil v Pakistane horolezcov, obeťami sú aj Slováci!

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 15:24 • 2 min
Taliban zabil v Pakistane horolezcov, obeťami sú aj Slováci!

ISLAMABAD - Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat (8125 m) a zabili desiatich zahraničných horolezcov. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície.

slovakia

left justify in out

Uviedla to svetová tlačová agentúra AP, ktorá sa odvolávala na vysokopostaveného miestneho politika. O smrti Slovákov informovala aj stránka International Nanga Parbat Expedition 2013.

Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel zatiaľ nepotvrdil, ani nevyvrátil, že medzi obeťami sú aj obaja Slováci. "Máme zatiaľ iba neoficiálne informácie, ktoré sa rôznia. Náš konzul v iránskom Teheráne na celom prípade intenzívne pracuje. Pokiaľ nemáme potvrdenú oficiálnu informáciu, nechcem sa predčasne vyjadriť. V priebehu pondelka, keď budeme disponovať oficiálnymi informáciami, by sme mali zaujať konkrétne stanovisko," povedal pre TASR Gandel.

Účasť dvoch Slovákov v slovensko-ukrajinskej expedícii potvrdzuje aj oficiálna stránka Himalaya Club Vysoké Tatry.

Peter Šperka má na svojom konte výstupy na Šiša Pangmu (8046 m) – r. 1996, Manaslu (8163 m) – r. 1997, Broad Peak (8047 m) – r. 1998, Broad Peak (8047 m) – (8030 m Rocky Summits) – r. 2006, Gasherbrum I. (8047 m) – r. 2007, Gasherbrum II. (8037 m) – r. 2007, Cho-Oyu (8201 m) – r. 2009 a mnoho ďalších výstupov vo svetových a európskych horstvách. Tono Dobeš si na svoje konto pripísal výstupy na Cho Oju (8201 m) – 2009, Mount Everest, dosiahnutá výška (8200 m) – r. 2012 a rovnako množstvo ďalších výstupov. /zdroj: https://himalaya-club.sk/

Svetové agentúry najskôr informovali, že pri útoku prišli o život prišli piati Ukrajinci, traja Číňania, jeden Rus, jeden Nepálčan a pakistanský člen výpravy. Agentúra AP však večer uviedla, že medzi obeťami boli iba traja Ukrajinci a dvaja horolezci pochádzali zo Slovenska. Jeden z Číňanov útok prežil. Podľa hovorcu Talibanu bol útok pomstou za zabitie druhého najvyššieho veliteľa pakistanskej frakcie Valího Rahmána: „Poslali sme svetu správu, že USA musia skončiť s útokmi.“

Ozbrojenci prenikli do tábora v regióne pri čínskych hraniciach okolo polnoci. Obete sa v čase útoku nachádzali v stanoch. Telá previezli do hlavného mesta Islamabad.

Pakistanské médiá odsúdili útok Talibanu na zahraničných horolezcov

Pakistanské médiá dnes jednomyseľne odsúdili nedeľňajší útok na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe krajiny a dôrazne vyzvali vládu, aby vypátrala a prísne potrestala páchateľov. Informovala dnes o tom čínska tlačová agentúra Sinchua.

Všetky významné pakistanské denníky dnes v komentároch označili zabitie desiatich cudzincov a ich pakistanského sprievodcu za pokus zhanobiť Pakistan a zničiť cestovný ruch v krajine, píše Sinchua.

Pakistanská tlač vyzvala vládu, aby podnikla kroky proti militantom zodpovedným za útok, ktorý šokoval celú krajinu. Médiá tiež spochybnili pôsobenie bezpečnostných agentúr, ktoré neboli schopné včas zasiahnuť proti militantom. "Vláda musí tvrdo zúčtovať s rôznymi skupinami ozbrojencov, ktoré už zabili tisícky našich ľudí a neštítia sa ani útočiť na zahraničných turistov," napísali noviny Express Tribune.

"Je načase, aby sa celá krajina spojila v otázke terorizmu ešte skôr, než sa Pakistan dostane do väčšej izolácie od medzinárodného spoločenstva," uviedol denník v článku s názvom "Barbarský útok na Nanga Parbat".

V angličtine vychádzajúci denník Dawn odmietol vyhlásenie Talibanu, podľa ktorého na turistov zaútočili z pomsty za útoky amerických bezpilotných lietadiel v Pakistane. V komentári nazvanom "Realita presiaknutá krvou: zabíjanie cudzincov" denník pakistanskej vláde odporučil, aby zakročila proti Talibanu v oblasti Severný Vaziristan - hlavnej základni na plánovanie útokov.    

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v nedeľu vyzval vládu v Islamabade, aby okamžite podnikla opatrenia proti páchateľov útoku, nad ktorým zároveň vyjadril zdesenie.

Polícia zadržala 20 ľudí v súvislosti s útokom na horolezcov

Pakistanská polícia zadržala 20 podozrivých v súvislosti s nedeľňajším útokom na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe krajiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vlády.

"Pátranie po útočníkoch pokračuje," uviedol hovorca pakistanského ministerstva vnútra Umar Hamíd Chán a dodal, že sa očakáva ďalšie zatýkanie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies