Taliban povolil dievčatám návrat do škôl za určitých podmienok

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 14:15 • 2 min
Taliban povolil dievčatám návrat do škôl za určitých podmienok

ISLAMBAD - Ministerstvo školstva Talibanu oznámilo, že v stredu sa v Afganistane otvoria všetky školy.

slovakia

left justify in out

Po prvý raz od vlaňajšieho augusta, keď toto islamistické hnutie prevzalo v krajine moc, sa budú môcť za určitých podmienok vrátiť do školských lavíc dievčatá navštevujúce 7. – 12. triedu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

 

Hovorca ministerstva školstva Azíz Ahmad Roján uviedol, že na to, aby sa dievčatá staršie ako 12 rokov i samotné učiteľky mohli vrátiť do škôl, musia byť zavedené osobitné opatrenia. Patria k nim vyučovanie v „oddelených školských budovách, nosenie hidžábu a výučba výlučne učiteľkami".

 

img

 

Roján dodal, že v oblastiach, kde nie je možná segregácia pohlaví na školách z dôvodu nedostatku vhodných budov, bude vyučovanie pre chlapcov a dievčatá v inom čase.

 

Keď sa minulý rok Taliban vrátil k moci, začal tvrdo postupovať voči opozícii a násilne potláčať demonštrácie žien, zatýkať kritikov režimu a zasahovať aj voči novinárom pokrývajúcim protesty. Ženy majú zákaz pracovať vo väčšine vládnych pozícií a zatvorené sú takmer všetky stredné dievčenské školy.

 

Od prevzatia moci Taliban povolil návrat do škôl dievčatám navštevujúcim 1. – 6. triedu.

Zástancovia tvrdej línie sú proti zmiešanému vzdelávaniu a v dôsledku toho už oddelili triedy mužov a žien na univerzitách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona