Taliban vymenoval desiatky nových guvernérov a policajných veliteľov

NETKY.SK • 8 November 2021, 10:49 • 2 min
Taliban vymenoval desiatky nových guvernérov a policajných veliteľov

KÁBUL - Ide o prvé hromadné vymenovanie štátnych činiteľov od septembra, keď Taliban vytvoril novú afganskú vládu.

slovakia

left justify in out

Afganské vládne hnutie Taliban vymenovalo v nedeľu desiatky svojich členov na posty nových guvernérov provincií a regionálnych policajných veliteľov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

 

Podľa afganskej televízie Tolo News nových predstaviteľov do funkcie vymenoval formou dekrétu hlavný veliteľ radikálneho fundamentalistického hnutia Taliban mulla Hajbatulláh Áchúndzáda.

 

img

 

Celkovo bolo ustanovených 17 nových guvernérov provincií, 15 zastupujúcich guvernérov, 10 provinčných veliteľov polície a 1 oblastný bezpečnostný činiteľ, uviedol hlavný hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

 

Novým guvernérom provincie Kábul sa stal Kárí Barijál a veliteľom miestnej polície Walí Chán Hamza. Jeho predchodca zahynul pri nedávnom teroristickom útoku v centre Kábulu, ku ktorému sa prihlásili džihádisti z tzv. Islamského štátu.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: V utorok došlo k útoku na kábulskú nemocnicu. Zomrel významný predstaviteľ Talibanu

 

Od prevzatia moci Talibanom vzrástol v Afganistane počet útokov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Pri októbrových bombových výbuchoch v mešitách v Kandaháre a Kundúze zahynuli desiatky ľudí. Podľa agentúry AFP to komplikuje snahy novej talibanskej vlády o upevnenie jej postavenia na medzinárodnej scéne. Zatiaľ nie je podľa pozorovateľov jasné, či Taliban dokáže eliminovať bezpečnostnú hrozbu, ktorú predstavuje afganská odnož IS.

 

img

 

Členovia Islamského štátu sú – rovnako ako talibovia – sunnitskí radikáli, ale obe skupiny majú medzi sebou dlhodobé mocenské a ideologické spory. Talibovia sa usilujú o uznanie medzinárodného spoločenstva a zaistenie pokračovania zahraničnej pomoci, ktorá by zmiernila ekonomickú a potravinovú krízu v Afganistane a zabránila tak hroziacemu vypuknutiu humanitárnej katastrofy.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies