Taliban vyhráva, niektoré krajiny v Afganistane uzavreli konzuláty a Tadžikistan posilňuje hranice

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 11:33 • 2 min
Taliban vyhráva, niektoré krajiny v Afganistane uzavreli konzuláty a Tadžikistan posilňuje hranice

KÁBUL - Na základe úspechu militantného hnutia Taliban v severnom Afganistane, sa niektoré krajiny rozhodli uzavrieť svoje konzuláty. Tadžikistan zase posilňuje južnú hranicu.

slovakia

left justify in out

Podľa správ z Tadžikistanu takmer 1 000 afganských vojakov utieklo pre Talibanom do Tadžikistanu. Podľa tamojších správ prešlo hranicu zhruba tisíc afganských vojakov.

 

img

 

Tadžická vláda informovala, že im dovolili vstup z humanitárnych dôvodov. V pondelok sa vo vyhlásení tadžickej vlády uvádzalo, že prezident Emomali Rachmon nariadil mobilizáciu 20 000 záložných vojakov na posilnenie hraníc s Afganistanom. Taliban obsadil väčšinu okresov v severovýchodnej provincii Badachšán, pričom mnohé získal bez boja. 

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko je proti nárastu západných krajín ako stálych členov Rady bezpečnosti OSN


V Mazár-e Šaríf v provincii Balch, štvrtom najväčšom meste Afganistanu, zatvorili svoje konzuláty Turecko a Rusko. Podľa hovorcu provinčného guvernéra ich diplomati už mesto dokonca opustili. No turecký úradník však uviedol, že konzulát v Mazar-e-Sharif je otvorený a „naďalej prijíma žiadosti o víza a ďalšie konzulárne žiadosti“. Úradník, ktorého meno nebolo zverejnené z bezpečnostných dôvodov uviedol, že Ankara monitoruje bezpečnostnú situáciu a prijíma „potrebné opatrenia“ na zaistenie bezpečnosti tureckých misií a personálu. Avšak s konzulátom sa nedalo telefonicky spojiť. Činnosť svojich konzulátov obmedzili aj Irán, Uzbekistan, Tadžikistan, India a Pakistan. V provincii Balch sú boje, no provinčné hlavné mesto Mazár-e Šaríf je relatívne pokojné.

 

Prečítajte si: V Afganistane už nie sú žiadni nemeckí vojaci, všetky jednotky sa vracajú do Európy

 

img

Taliban zaznamenal od polovice apríla, keď americký prezident Joe Biden oznámil stiahnutie amerických vojakov do 11. septembra, značné teritoriálne úspechy. Väčšina vojakov zo Spojených štátov a NATO už potichu krajinu opustila, úplné stiahnutie sa očakáva koncom augusta. Mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom zatiaľ stagnujú. 

 

Súvisiaci článok: Časovaná bomba - Ruská pohraničná stráž monitoruje zhoršenie situácie v Afganistane

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v súvislosti s bojmi panujú „zvýšené obavy“, ale Rusko nemá v pláne vyslať jednotky na pomoc Tadžikistanu, ktorý bol kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu. „Viackrát sme opakovane tvrdili, že po vystúpení Američanov a ich spojencov z Afganistanu je vývoj situácie v tejto krajine predmetom nášho zvýšeného znepokojenia,“ uviedol Peskov. „Monitorujeme to veľmi pozorne a berieme na vedomie, že bohužiaľ dochádza k destabilizácii situácie,“ dodal.

 

Výhry Talibanu v severnom Afganistane sú obzvlášť významné, pretože táto časť krajiny je tradičnou baštou spojeneckých vojnových síl s USA a dejiskom počiatočných rozsiahlych strát Talibanu v roku 2001, keď koalícia vedená USA začala svoju bitku o zosadenie náboženského hnutia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona