Taliban vyhlásil prímerie v oblastiach Afganistanu, ktoré zasiahlo zemetrasenie

NETKY.SK • 29 Október 2015, 10:10 • 2 min
Taliban vyhlásil prímerie v oblastiach Afganistanu, ktoré zasiahlo zemetrasenie

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban dnes oznámilo, že vyhlasuje prímerie v oblastiach Afganistanu zasiahnutých ničivým zemetrasením, ktoré postihlo región v pondelok 26. októbra a usmrtilo stovky ľudí v troch krajinách.

slovakia

left justify in out

Prekvapujúce oznámenie Talibanu prišlo tri dni po tom, ako zemetrasenie s magnitúdou 7,5 otriasalo časťami pohoria Hindúkuš od Tadžikistanu až po Indiu a pripravilo o život vyše 400 ľudí - prevažne v Pakistane a Afganistane. "Odporučili sme našim mudžáhidom, aby sa zdržali útokov na kohokoľvek, kto sa snaží pomáhať obetiam zemetrasenia vrátane kábulských úradov," vyhlásil hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

 

Ak však na bojovníkov Talibanu niekto zaútočí, podniknú odvetný úder, upozornil hovorca. Mudžáhid však neuviedol, ako dlho bude prímerie trvať, a ani nespresnil, ktorých provincií sa prímerie týka. Pondelkové zemetrasenie najhoršie zasiahlo afganské provincie Badachšán, Tachár, Núristan, Kunar, Nangarhár, Kábul a Baghlán. "Nevieme o tomto oznámení a nemožno sa naňho spoliehať, kým ho nepotvrdia poprední predstavitelia afganskej vlády," povedal šéf záchranných operácií príslušného štátneho úradu Muhammad Aslam Sajjáf. "Naše útvary od včerajška aktívne pomáhajú v zasiahnutých provinciách v sprievode provinčných guvernérov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies