Taliban vydal životopis svojho najvyššieho vodcu mullu Umara

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 11:25 • 2 min
Taliban vydal životopis svojho najvyššieho vodcu mullu Umara

KÁBUL/LONDÝN - Afganský Taliban vydal životopis svojho najvyššieho vodcu mullu Umara, aby si pripomenul 19. výročie jeho pôsobenia na čele tohto militantného islamistického hnutia.

slovakia

left justify in out

Približne 5000-slovná biografia Muhammada Umara bola zverejnená na hlavnej internetovej stránke Talibanu, uviedla v nedeľu televízia BBC.

 

Kniha objasňuje fakty zo života v ústraní žijúceho zakladateľa a duchovného vodcu Talibanu, o ktorého osobe je známe len relatívne malé množstvo informácií. Pozorovatelia doteraz neboli schopní spoľahlivo overiť mnohé základné fakty z Umarovho života, napríklad údaje týkajúce sa jeho narodenia a rodinného zázemia.

 

Podľa zverejneného životopisu sa mulla Umar narodil v roku 1960 v juhoafganskej provincii Kandahár. Džihádistom sa stal pod dojmom invázie sovietskych vojsk do Afganistanu z roku 1979. V bojoch so Sovietmi bol štyrikrát zranený, pričom prišiel o jedno oko.

 

Biografia sa nezmieňuje o tom, kde sa Umar v súčasnosti nachádza. Píše sa v nej len to, že vedie jednoduchý život, nevlastní dom ani bankový účet v zahraničí a pozorne sleduje každodenné dianie v Afganistane a vo svete.

 

Spojené štáty vypísali za dolapenie mullu, ktorý sa od americkej invázie do Afganistanu z roku 2001 ukrýva na neznámom mieste, odmenu vo výške 10 miliónov amerických dolárov. Podľa niektorých analytikov zrejme operuje niekde v afgansko-pakistanskom pohraničí.

 

Podľa BBC nie je jasné, prečo bol životopis mullu Umara vydaný práve na neokrúhle 19. výročie jeho pôsobenia na čele Talibanu. Niektorí znalci sa domnievajú, že môže ísť o pokus čeliť rastúcemu vplyvu konkurenčného militantného hnutia Islamský štát (IS) na území Afganistanu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies