Taliban: Video s močiacimi americkými vojakmi je neľudské, nemorálne a surové

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:12 • 2 min
Taliban: Video s močiacimi americkými vojakmi je neľudské, nemorálne a surové

Taliban: Video s močiacimi americkými vojakmi je neľudské, nemorálne a surové

slovakia

left justify in out

img

Zahraničné bezpečnostné sily v Afganistane vedené NATO dnes oznámili, že vojaci, zachytení na videu pri močení na mŕtvych bojovníkov Talibanu, už nie sú v krajine.
Medzinárodné bezpečnostné a asistenčné sily (ISAF) v Afganistane zverejnili vyhlásenie, v ktorom označili správanie zachytené na videu za "nevysvetliteľné a nevyhovujúce vysokým morálnym zásadám", aké sa očakávajú od koaličných síl.
ISAF uviedli, že konania sa "zrejme dopustila malá skupina jednotlivcov-Američanov, ktorí už v Afganistane neslúžia ".
Afganské radikálne hnutie Taliban dnes odsúdilo video ako "neľudský, nemorálny a surový čin votrelcov". Uviedol to hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid do telefónu z neznámeho miesta. Dodal, že americkí vojaci páchajú podobné zločiny od začiatku invázie v roku 2001. "To len skráti životy Američanov a ich spojencov tu v Afganistane," pohrozil hovorca.
Námorná pechota Spojených štátov v stredu oznámila, že vyšetruje video zverejnené na internetovej stránke YouTube, ale ešte neoverila jeho pôvod ani pravosť. Prípad bol postúpený Námornému vyšetrovaciemu úradu (NCIS), ktorý patrí námorným silám Spojených štátov, má celosvetovú pôsobnosť a jeho úlohou je vyšetrovať trestné činy.
Video, zverejnené na YouTube a ďalších webových stránkach, ukazuje štyroch mužov v bojových uniformách námornej pechoty, ako močia na tri mŕtvoly príslušníkov Talibanu na neznámom mieste v Afganistane. Jeden z vojakov vtipkuje: "Pekný deň ti želám, kamoš." Ďalší oplzlo žartuje o sprche.
Amerických vojakov v Afganistane sa týka aj ďalší škandál. Vojaci, ktorí sa nazývali "Kill Team" (Zabijacke mužstvo), útočili v roku 2010 na civilistov v nepoddajnej juhoafganskej provincii Kandahár a najmenej troch zabili. Americká armáda začala v tomto prípade trestné stíhanie proti piatim vojakom.

Zdroj: TASR/Associated Press, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies