Taliban varuje občanov pred účasťou na voľbách

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 08:25 • 2 min
Taliban varuje občanov pred účasťou na voľbách

PEŠÁVAR - Pakistanská odnož fundamentalistického hnutia Taliban v piatok varovala tamojších občanov pred účasťou na sobotňajších parlamentných voľbách, počas ktorých plánuje "viacero akcií".

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia hovorcu Ehsánulláha Ehsána pre tlačovú agentúru AFP by sa vyše 86 miliónov oprávnených voličov malo zdržať hlasovania, ak nechcú riskovať svoje životy.

"Demokracia odporuje islamu a je to systém pre bezvercov. Ako moslimovia sme povinní odmietať takéto zmýšľanie a ideológiu a podieľať sa na boji za uplatňovanie islamskej šaríe," povedal Ehsán v predvečer volieb. Organizácia Tehrík-i-Tálibán Pákistán (Študentské hnutie Pakistanu), ktorá zastrešuje viacero skupín moslimských extrémistov, sa plánuje "vzoprieť proti tomuto systému" a podľa hovorcu preto apeluje na Pakistancov, aby sa v záujme záchrany vlastných životov nepribližovali k volebným miestnostiam. 

Útoky na pakistanských politikov a politické strany si podľa AFP od polovice apríla vyžiadali vyše 120 mŕtvych. Podľa mimovládnej organizácie Pakistanská komisia pre ľudské práva je úroveň násilia sprevádzajúceho voľby najvyššia v histórii krajiny. Fundamentalisti označili za hrozbu pre islam aj strany doterajšej vládnej koalície, ktoré tak z bezpečnostných dôvodov museli obmedziť svoju kampaň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies