Taliban útočil v Kábule na sídlo Britskej rady a kancelárie OSN

NETKY.SK • 19 August 2011, 12:57 • 2 min
Taliban útočil v Kábule na sídlo Britskej rady a kancelárie OSN

Taliban útočil v Kábule na sídlo Britskej rady a kancelárie OSN

slovakia

left justify in out

img

Bojovníci hnutia Taliban zaútočili dnes ráno na sídlo Britskej rady a kancelárie OSN v obytnej štvrti na severozápade afganského hlavného mesta Kábul.
      "Zamerali sme sa na Britskú radu a OSN," povedal hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid telefonicky agentúre Reuters z bližšie nešpecifikovaného miesta s tým, že hnutie vydá k útokom vyhlásenie.
      V meste bolo počuť tri mohutné výbuchy. Nemecká agentúra DPA s odvolaním sa na obyvateľov Kábulu informovala, že prvý výbuch nastal 05.40 h miestneho času (03.10 h SELČ), druhý nasledoval o 20 minút neskôr.
      Prvý útočník sa vyhodil do povetria v aute naloženom výbušninami pred bránou Britskej rady, čím uvoľnil cestu svojmu komplicovi, uviedol pre DPA príslušník tajnej služby NDS.
      Neskôr došlo k tretej explózii, ktorá podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters zasiahla oblasť v blízkosti strednej školy.
      Hovorca medzinárodných síl ISAF a britské veľvyslanectvo v Kábule potvrdili, že útoky boli namierené na Britskú radu, ktorej cieľom je rozvoj vzájomných vzťahov medzi obyvateľmi Spojeného kráľovstva a ďalších krajín.
      Podľa predstaviteľa miestnej polície, ktorého citovala agentúra AP, pri útoku zahynuli dvaja afganskí policajti a jeden komunálny zamestnanec.
      Hovorca ministerstva vnútra povedal, že proti útočníkom zasahujú zložky afganských bezpečnostných síl. Nad oblasťou krúžili vojenské helikoptéry.
      Dnešné výbuchy sa stali neďaleko hotela Intercontinental, na ktorý povstalci z Talibanu zaútočili pred dvoma mesiacmi. V tejto časti mesta sídlia aj zahraničné konzuláty a humanitárne organizácie, sú tam kancelárie OSN a bývajú tam vysokopostavení politici vrátane afganského viceprezidenta.
      Presný počet útočníkov zatiaľ nie je známy. Producent BBC a novinár Bilal Sarwary na svojom twitterovom konte informoval, že boje stále prebiehajú a zapojili sa do nich aj britskí vojaci Svedkovia tvrdia, že útočníkov bolo najmenej šesť až osem. Mali zakryté tváre a ozbrojení boli ťažkým guľometom a automatickými zbraňami.
      Dnešok je v Afganistane sviatkom, ktorým si krajina pripomína získanie nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1919.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona