Taliban útočil v Kábule na sídlo zahraničnej neziskovej organizácie

NETKY.SK • 29 November 2014, 18:20 • 2 min
Taliban útočil v Kábule na sídlo zahraničnej neziskovej organizácie

KÁBUL - Trojčlenné komando fundamentalistického hnutia Taliban zaútočilo dnes popoludní miestneho času na západe afganského hlavného mesta Kábul na sídlo zahraničnej neziskovej organizácie.

slovakia

left justify in out

Následná viac ako štyri hodiny trvajúca prestrelka s príslušníkmi bezpečnostných síl sa skončila smrťou všetkých útočníkov a dvoch zamestnancov organizácie, informovala televízia TOLOnews s odvolaním sa na námestníka ministra vnútra pre bezpečnostné otázky generála Ajúba Salangiho.
      

Podľa agentúry DPA militanti zaútočili na budovu, v ktorej pôsobí nezisková organizácia Clear Path International so sídlom v USA, pomáhajúca civilistom v postkonfliktných oblastiach. Budova sa nachádza v kábulskej štvrti Karte Seh, ktorá je domovom mnohých zahraničných organizácií a ministerstiev a sídli v nej aj parlament.
      

Hovorca kábulskej polície uviedol, že útočníci pred preniknutím do budovy hodili ručné granáty na ochrankárov. Šiestich zamestnancov organizácie sa podarilo dostať do bezpečia. Hasiči navyše bojovali s požiarom, ktorý vypukol v susednej budove v dôsledku útoku.
      

Prostredníctvom svojho hovorcu sa k zodpovednosti za útok prihlásilo hnutie Taliban. Jeho bojovníci podľa Zabiulláha Mudžáhida zaútočili na "tajné centrum kresťanských misionárov, ktoré je tiež centrom tajnej služby".
      

Dnešný útok bol jedenásty v Kábule za uplynulých 18 dní. Došlo k nemu dva dni po tom, ako desiatky bojovníkov Talibanu zaútočili vo štvrtok večer v provincii Helmand na bývalú britskú vojenskú základňu Camp Bastion a zabili najmenej päť afganských vojakov. Boje pokračovali až do piatku, pričom bezpečnostné sily zneškodnili 20 povstalcov, uviedlo v dnes zverejnenom vyhlásení afganské ministerstvo obrany.
      

K útokom na afganské bezpečnostné zložky, príslušníkov amerických jednotiek a síl ISAF dochádza v Kábule v ostatnom čase takmer denne, a to v situácii, keď sa ku koncu roka završuje odsun zahraničných jednotiek z Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies