Taliban sa nepriamo vyhráža USA: Oslabenie vlády v Afganistane by viedlo k problémom!

NETKY.SK • 10 Október 2021, 11:06 • 2 min
Taliban sa nepriamo vyhráža USA: Oslabenie vlády v Afganistane by viedlo k problémom!

DAUHA - USA a Taliban rokujú počas tohto víkendu v meste Dauha. Hnutie Taliban si nedáva servítku pred ústa a upozorňuje USA.

slovakia

left justify in out

Afganské islamistické hnutie Taliban na prvých priamych rokovaniach od stiahnutia amerických jednotiek upozornilo v sobotu Spojené štáty, aby "nedestabilizovali" režim hnutia v Afganistane. 

 

img

 

"Jasne sme im povedali, že pokusy o destabilizovanie vlády v Afganistane nie sú dobré pre nikoho," povedal úradujúci afganský minister zahraničných vecí Amír Chán Muttakí pre afganskú štátnu tlačovú agentúru Bachtar.

 

"Dobré vzťahy s Afganistanom sú dobré pre všetkých. Nič by sa nemalo robiť pre oslabenie existujúcej vlády v Afganistane, viedlo by to k problémom pre ľudí," dodal Muttakí.

 

img

 

Vyjadrenia afganského ministra zahraničných vecí prišli v prvý deň dvojdňových rozhovorov s tímom USA v katarskom hlavnom meste Dauha. Na čele tímu USA je osobitný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie Tom West a vysokopostavená predstaviteľka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) Sarah Charlesová.

 

Súvisiaci článok: USA: Budeme na Taliban tlačiť, aby rešpektoval práva všetkých Afgancov!

 

Muttakí tiež uviedol, že Spojené štáty pomôžu aj s vakcináciou Afgancov proti ochoreniu COVID-19. Americká strana rokovania bezprostredne nekomentovala.

 

Ešte pred rokovaniami zdroje z amerického ministerstva zahraničných vecí uviedli, že jeho prioritou je zaistiť bezpečný prechod pre amerických a ostatných občanov, ktorí chcú opustiť Afganistan, ako aj zabezpečiť, aby Taliban nedovolil "teroristom" pôsobiť na afganskom území.

 

Radikálne hnutia Taliban opätovne získalo moc v Afganistane v polovici augusta po tom, čo Spojené štáty ukončili dve desaťročia trvajúcu okupáciu stiahnutím svojich jednotiek vrátane chaotickej evakuácie zahraničných občanov i Afgancov.

 

img

 

Úsilie predstaviteľov hnutia o upevnenie svojej moci podkopáva séria útokov zo strany afganskej odnože organizácie Islamský štát (IS), známej ako Islamský štát-Chorásán (IS-K). IS-K sa prihlásil aj k piatkovému bombovému útoku na šiitskú mešitu v severoafganskom meste Kundúz, ktorá si vyžiadala viac než 60 mŕtvych.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies