Taliban priznal zodpovednosť za útok na univerzitu v Pakistane

NETKY.SK • 20 Január 2016, 12:01 • 2 min
Taliban priznal zodpovednosť za útok na univerzitu v Pakistane

ČÁRSADDA - Pakistanská odnož islamistického hnutia Taliban sa prihlásila k útoku militantov na univerzitu v meste Čársadda, pri ktorom zahynulo dnes najmenej 19 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Chalífa Umar Mansúr, vodca organizácie Tehríke Tálibán Pákistán, priznal zodpovednosť v telefonickom hovore s agentúrou AP z neznámeho miesta.

slovakia

left justify in out

Podľa Mansúra zaútočila na Báčá Chánovu univerzitu v Čársadde štvorčlenná skupina ozbrojencov, čo malo byť pomstou za usmrtenie vysokého počtu talibov pri zásahoch pakistanských bezpečnostných síl z posledných mesiacov. Zodpovednosť pakistanského Talibanu za tento útok medzitým priznal taktiež jeho hlavný hovorca Mohammad Chorásání. Podľa AP bol Mansúr hlavným organizátorom útoku na armádnu školu v blízkom Pešávare z decembra 2014, pri ktorom zahynulo vyše 150 ľudí, z toho 144 detí.

 

Predstaviteľ nemocnice v Čársadde, ktorého citovala agentúra DPA, informoval o najmenej 19 obetiach útoku v areáli tamojšej univerzity, vrátane "študentov mužského i ženského pohlavia, príslušníkov bezpečnostnej služby a učiteľov".

 

Agentúra Reuters predtým uviedla, že militanti na Báčá Chánovej univerzite v Čársadde navyše zranili 50 osôb a okrem streľby sa z univerzitného areálu ozývali aj výbuchy. Proti útočníkom zasiahli policajné i armádne jednotky.

 

Pakistanský premiér Naváz Šaríf v reakcii na dnešný útok potvrdil odhodlanie svojej vlády "vyčistiť krajinu od hrozby terorizmu", uvádza AP s odvolaním sa na citát z internetových stránok denníka Daily Pakistan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona