Taliban popiera, že by bol priznal zodpovednosť za útok na univerzitu

NETKY.SK • 20 Január 2016, 13:49 • 2 min
Taliban popiera, že by bol priznal zodpovednosť za útok na univerzitu

ISLAMABAD - Oficiálny hovorca pakistanskej odnože Talibanu odmieta zodpovednosť tohto islamistického hnutia za útok na univerzitu v meste Čársadda, pri ktorom prišlo dnes o život najmenej 20 ľudí.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters uvádza, že hovorca Mohammad Chorásání vydal písomné vyhlásenie s týmto obsahom iba niekoľko hodín po tom, ako vysokopostavený veliteľ pakistanského Talibanu povedal, že na Báčá Chánovu univerzitu v Čársadde zaútočili štyria bojovníci tohto hnutia. Chalífa Umar Mansúr stojaci na čele organizácie Tehríke Tálibán Pákistán poskytol rovnaké vyjadrenie taktiež agentúre AP, pričom nazval tento útok pomstou za usmrtenie vysokého počtu talibov pri zásahoch pakistanských bezpečnostných síl z posledných mesiacov.

 

Podľa Reuters je zatiaľ nejasné, prečo Taliban zverejnil navzájom si odporujúce vyhlásenia.

 

Skupina ozbrojencov zaútočila na univerzitu v Čársadde v ranných hodinách miestneho času. Z areálu, ktorého súčasťou je internát, sa následne ozývala streľba a výbuchy, pričom niektorí študenti uviazli v budovách obkľúčených jednotkami armády a polície.

 

Sardár Mehtáb Abbásí, guvernér pakistanskej provincie Chajbar Paštúnchvá, na ktorej území sa dnešný útok odohral, podľa agentúry AP medzičasom potvrdil, že zásah bezpečnostných zložiek v univerzitnom areáli je ukončený a nenachádzajú sa tu nijakí ďalší ozbrojenci. Zasahujúci vojaci a policajti usmrtili štyroch údajných príslušníkov Talibanu. Zdroje AP hovoria o celkovo 20 mŕtvych.

 

 

Napadnutú univerzitu, ako aj zranených v nemocnici po skončení drámy navštívil náčelník generálneho štábu pakistanskej armády Rahíl Šaríf. Pakistanský premiér Naváz Šaríf v reakcii na dnešný útok potvrdil odhodlanie svojej vlády "vyčistiť krajinu od hrozby terorizmu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies