Taliban oznámil začiatok každoročnej jarnej ofenzívy v Afganistane

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 09:37 • 2 min
Taliban oznámil začiatok každoročnej jarnej ofenzívy v Afganistane

KÁBUL - Afganské povstalecké hnutie Taliban dnes oznámilo, že tento týždeň spustí svoju každoročnú jarnú ofenzívu voči Západom podporovanej vláde v Kábule.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení zaslanom viacerým médiám Taliban uviedol, že operáciu s názvom Azm spustí v piatok 24. apríla. "Azm" znamená v afganskej perzštine "vytrvalosť".

 

"(Taliban) je odhodlaný pokračovať v neustálom džiháde," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra AP.

Okrem vojenských cieľov mieni Taliban útočiť aj na afganských vládnych predstaviteľov a na zahraničné ambasády, uviedol Reuters.

 

Islamistickí vzbúrenci spúšťajú jarnú ofenzívu každý rok, keď sa v afganských horách topí sneh, čo uľahčuje presuny zbraní a bojovníkov. V posledných rokoch dochádza v tomto období k výraznému zvýšeniu intenzity povstaleckých útokov.

 

Tento rok budú akciám Talibanu po prvý raz samostatne čeliť afganské bezpečnostné sily. Koncom minulého roka sa totiž z krajiny stiahla väčšina zahraničných bojových jednotiek. Spojené štáty a NATO však stále poskytujú afganskej armáde výcvik, poradenstvo a podporu.

 

Taliban však aj napriek tomuto odsunu, ktorý bol dlhodobo jednou z jeho kľúčových požiadaviek, mieni naďalej pokračovať v ozbrojenom odboji. Povstalci požadujú odchod všetkých zahraničných vojakov a protestujú proti platnej bezpečnostnej dohode medzi Kábulom a Washingtonom, ktorá podľa nich umožňuje, aby západní "križiaci" naďalej ovládali dianie v Afganistane.

 

Afganské úrady už v posledných týždňoch zaznamenali zvýšenú aktivitu Talibanu, najmä na severe a východe krajiny. Militanti sa pritom zamerali aj na nové oblasti, v ktorých doteraz nemali príliš silné zázemie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies