Taliban oznámil členov novej vlády v Afganistane. Títo ľudia povedú krajinu

NETKY.SK • 7 September 2021, 19:39 • 2 min
Taliban oznámil členov novej vlády v Afganistane. Títo ľudia povedú krajinu

KÁBUL - Do najvyšších funkcií sa dostali významné osobnosti hnutia. Premiérom je mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý v minulosti viedol Taliban.

slovakia

left justify in out

Militantné hnutie Taliban oznámilo v utorok na tlačovej konferencii zloženie dočasnej vlády v Afganistane. Vrcholné pozície podľa agentúry AP obsadia členovia hnutia, ktorí dominovali 20-ročnému boju proti medzinárodnej koalícii vedenej Spojenými štátmi a afganskej armáde.

 

Premiér a jeho námestníci 

 

Dočasným premiérom sa podľa slov hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida stane mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý viedol vládu Talibanu, keď bolo hnutie v rokoch 1996 – 2001 pri moci. Jedným z jeho dvoch námestníkov bude mulla Abdal Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal dohodu vedúcu k definitívnemu stiahnutiu amerických vojakov z Afganistanu.

 

Prečítajte si tiežHeger, Babiš a Kurz rokovali o pandémii, ekonomike i Afganistane

 

Ministrom obrany je mulla Mohammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara. Šéfom rezortu vnútra a zároveň druhým podpredsedom vlády sa stal Sirádžaddín Hakkání.

 

Len osobnosti Talibanu 

 

Za ministra zahraničných vecí zvolili Amíra Chána Muttákího, vyjednávača Talibanu v katarskej Dauhe a člena prvej vlády Talibanu. "Kabinet nie je kompletný...," uviedol Mudžáhid v Kábule. "Pokúsime sa získať (do vlády) ľudí aj z iných častí krajiny".

 

Podľa AP nič nenasvedčuje tomu, že by medzi predstaviteľmi novej vlády boli i osoby, ktoré nepatria k Talibanu. Hnutie predtým prisľúbilo sformovanie inkluzívnej vlády, ktorá bude reprezentovať komplexné etnické zloženie afganského obyvateľstva. Ženy však zrejme nebudú zastávať vysoké vládne funkcie.

 

Možno vás zaujmeObnovili proces so strojcami útokov z 11. septembra. Aké tresty im hrozia?

 

Podľa očakávaní malo islamistické hnutie oznámiť členov vlády už koncom augusta po ukončení evakuácií z Afganistanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies