Taliban ohlásil hon na čarodejnice! Vraždí ľudí, ktorí spolupracovali so spojencami!

NETKY.SK • 24 August 2021, 14:50 • 2 min
Taliban ohlásil hon na čarodejnice! Vraždí ľudí, ktorí spolupracovali so spojencami!

KÁBUL - Islamistické hnutie Taliban začalo vládnuť tvrdou rukou. Okrem čistiek a hromadných popráv sú v ohrození ženy a dievčatá.

slovakia

left justify in out

Taliban odsúdil na smrť brata jedného z afganských tlmočníkov, ktorý pracoval pre amerických vojakovVyplýva to z listov, ktorými disponuje americká televízna spravodajská stanica CNN.

 

 

Taliban trestá smrťou

Túto informáciu potvrdil jeden z bývalých amerických vojakov, ktorý s tlmočníkom spolupracoval. Listy Talibanu adresované tlmočníkovmu bratovi sú len jedným príkladom, ako sa hnutie otvorene vyhráža Afgancom, ktorí spolupracovali s USA alebo rodinným príslušníkom týchto spolupracovníkov.

 

Preto sa množstvo ľudí zúfalo usiluje ujsť z Afganistanu po jeho ovládnutí Talibanom"Boli ste obvinený z pomáhania Američanom," napísal Taliban v prvom z troch listov adresovaných Afgancovi.

 

img

 

"Tiež ste boli obvinený z poskytovania bezpečnosti svojmu bratovi, ktorý bol tlmočníkom," uvádza sa ďalej v rukou napísanom liste, ktorý muža zároveň vyzýva, aby sa dostavil na výsluch.

 

 

Služba pre križiakov

Druhý rukou písaný list obsahuje oznámenie o tom, že sa muž na výsluch nedostavil. Tretí list bol napísaný na stroji. Taliban v ňom mužovi oznamuje, že z dôvodu odmietnutia predchádzajúcich varovaní ukončiť "službu pre inváznych križiakov" a ignorovania predvolania na výsluch je "uznaný vinným v neprítomnosti" a čaká ho trest smrti.

 

img

 

Hnutie doručilo mužovi všetky tri listy počas uplynulých troch mesiacov, potvrdil bývalý vojak. Listy boli napísané po paštúnsky a pre CNN boli preložené do angličtiny. Sú na nich pečate, ktoré zodpovedajú archívnym listom Talibanu.

 

Súvisiaci článok: Taliban chce dobyť pevnosť exviceprezidenta Sáliho. Do provincie Pandžšíra vyslal stovky bojovníkov!

 

Bôžia vôľa

"Tieto rozhodnutia súdu sú konečné a nemáte právo na námietku," uvádza sa v treťom liste. "Sám ste si vybrali túto cestu a vaša smrť je eminentná; Božia vôľa," cituje stanica CNN.

 

Tieto listy protirečia uisteniam zo strany hovorcu hnutia Zabíhulláha Mudžáhida z minulotýždňovej tlačovej konferencie, na ktorej sa hnutie pokúšalo vytvoriť miernejší obraz Talibanu.

 

"Nikomu nebude ublížené v Afganistane," povedal vtedy Mudžáhid. "Samozrejme, je veľký rozdiel medzi nami teraz a pred 20 rokmi," dodal.

 

img

 

Niekdajší spolupracovníci USA o tom však pochybujú a spomínané listy ako aj početné správy o tom, ako sa Taliban snaží o odplatu, vysvetľujú, prečo sa množstvo Afgancov bojí návratu hnutia k moci

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovinsko zvoláva mimoriadne zasadnutie Rady EÚ o Afganistane

 

Ženy a dievčatá sú nebezpečenstve

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok predstaviteľov afganského militantného hnutia Taliban vyzvala, aby dodržiavali záväzky a rešpektovali práva žien a dievčat a práva etnických a náboženských menšín v Afganistane a zdržali sa odvetných akcií.  

 

 

"Zásadnou červenou čiarou bude zaobchádzanie so ženami a dievčatami zo strany Talibanu a rešpektovanie ich práva na voľnosť, slobodu pohybu, vzdelávanie, sebavyjadrenie a zamestnanie podľa medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv," uviedla Bacheletová na mimoriadnej schôdzke Výboru OSN pre ľudské práva o Afganistane.

 

Komisárka upozornila, že zásadným ukazovateľom záväzkov v oblasti ľudských práv bude "zaistenie prístupu ku kvalitnému stredoškolskému vzdelávaniu" pre afganské dievčatá.

 

img

 

"Taliban dôrazne žiadam, aby prijal normy zodpovedného vládnutia a ľudských práv a pracoval na obnovení spoločenskej súdržnosti a zmierenia vrátane rešpektovania práv všetkých, ktorí počas desaťročí konfliktu trpeli," vyhlásila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva. 

 

Bacheletová tiež uviedla, že jej úrad zaznamenal hodnoverné správy o závažných porušeniach ľudských práv v oblastiach ovládaných islamistickým hnutím.

 

Správy zahrňovali aj informácie o popravách bez súdneho procesu, obmedzovaní práv žien, bránení dievčatám v navštevovaní škôl a v nábore detských vojakov.

 

Prečítajte si tiež: Premiér Heger v Kyjeve vyobjímal zachránenú afganskú filmárku Sahru Karimi!

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies