Taliban obsadil policajnú základňu na severovýchode Afganistanu

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 11:55 • 2 min
Taliban obsadil policajnú základňu na severovýchode Afganistanu

KÁBUL - Povstalci z afganského fundamentalistického hnutia Taliban obsadili po niekoľkodňovom boji s vládnymi zložkami veľkú policajnú základňu v odľahlej oblasti na severovýchode Afganistanu, informuje dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vládne zdroje.

slovakia

left justify in out

Približne sto gerilových bojovníkov útočilo podľa provinčného guvernéra v uplynulých troch dňoch na viacero stanovíšť bezpečnostných hliadok v okrese Vardodž v pôvodne relatívne pokojnej provincii Badachšán na afganskom severovýchode. Policajtov prinútili, aby vstúpili do ich radov. K povstalcom sa podľa neho pridalo okolo 125 príslušníkov pohraničnej, štátnej a lokálnej polície. Dôvodom vzdania sa členov bezpečnostných zložiek militantnom mal byť nedostatok posíl.

 

"Počas celých troch dní, keď bola základňa pod terčom útoku povstalcov, neprišla polícii na základni na pomoc posila a nakoniec nemali inú možnosť - museli sa pridať k Talibanu," povedal predseda provinčnej rady, ktorého citovala agentúra AP.

 

Taliban zverejnil po útoku vyhlásenie, v ktorom potvrdil obsadenie základne so 110 policajtmi, oblastným veliteľom a šéfom miestnej pohraničnej polície. To, či sa policajti pridali do radov Talibanu, sa vo vyhlásení neuvádza.

 

Bojovníci Talibanu spustili koncom apríla letnú ofenzívu, a to aj napriek opakovaným snahám afganskej vlády znova otvoriť mierové rokovania.

 

Afganské bezpečnostné sily zvádzajú boje s militantmi po tom, čo medzinárodná koalícia na čele s USA stiahla koncom roka 2014 z krajiny svoje bojové jednotky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies