Taliban nariadil študentom návrat do škôl. Dievčatá však musia ostať doma!

NETKY.SK • 17 September 2021, 16:02 • 2 min
Taliban nariadil študentom návrat do škôl. Dievčatá však musia ostať doma!

KÁBUL - Na súkromných univerzitách hnutie zaviedlo delenie tried podľa pohlaví. Tam, kde to nie je možné, ženy a mužov oddelili závesom.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva fundamentalistického hnutia Taliban nariadilo všetkým afganským študentom navštevujúcim šiestu až dvanástu triedu a učiteľom mužského pohlavia, aby sa v sobotu vrátili do škôlPodľa vyhlásenia sa však nariadenie netýka dievčat. Stupňujú sa preto obavy, že Taliban zavedie diskriminačné pravidlá pre dievčatá a ženy.  

 

Taliban sa zmocnil Afganistanu 15. augusta. V tom čase prisľúbil, že jeho vládnutie bude tentoraz umiernenejšie ako v rokoch 1996 - 2001, najmä čo týka prístupu k nežnému pohlaviu. Vtedajší režim Talibanu na základe vlastnej interpretácie islamského práva fakticky vylúčil ženy zo vzdelávacieho systému a pracovísk.

 

Prečítajte si tiež: Urobili tak pod nátlakom? Zahalené afganské ženy na univerzite manifestovali za podporu Talibanu

 

Mnohí skeptici sa však domnievajú, že sľuby Talibanu sú len krátkodobou taktikou ako upokojiť medzinárodné spoločenstvo. Od augustového prevzatia moci Taliban povolil návrat do škôl dievčatám navštevujúcim prvú až šiestu triedu. V niektorých provinciách však ženy stále nemajú dovolené vrátiť sa do práce s výnimkou tých, ktoré pracujú v zdravotníctve - v nemocniciach a školstve.

 

Na začiatku septembra Taliban nariadil afganským ženám navštevujúcim tamojšie súkromné univerzity, aby nosili celotelovú abáju a nikáb zahaľujúci väčšinu tváre s výnimkou očí. Študenti na týchto školách navyše musia byť v učebniach rozdelení podľa pohlavia alebo aspoň oddelení závesom.

 

Prečítajte si tiež: Al-Káida sa formuje v Afganistane! Američania sa obávajú teroristických útokov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona