Taliban na predvolebnej akcii zabil najmenej 16 ľudí

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 07:15 • 2 min
Taliban na predvolebnej akcii zabil najmenej 16 ľudí

PEŠÁVAR - Počas predvolebného zhromaždenia v pakistanskom meste Pešávar prišlo v utorok k výbuchu bomby, ktorá zabila najmenej 16 ľudí a zranila desiatky ďalších.

slovakia

left justify in out

Ide o doposiaľ najkrvavejší incident v rámci kampane pred voľbami naplánovanými na budúci mesiac. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož militantného hnutia Taliban. Podľa predstaviteľa miestnej polície Šafkáta Malíka, ktorého cituje agentúra AFP, išlo dielo samovražedného

Útok zranil lídra Národnej strany Awami (ANP) Ghuláma Ahmada Bilúra, ktorý v dosluhujúcej vláde pôsobil ako minister pre železnice. Z útoku však vyviazol len s menšími odreninami a krátko po ňom vystúpil v miestnej televízii v zakrvavenom oblečení. Taliban predstaviteľom strany ANP ako aj ďalších vládnych zoskupení pohrozil útokmi v prípade, že nestiahnu svoju kandidatúru. Militanti však podľa vlastných slov nechceli zabiť Bilúra, ale jeho bratanca. Bilúra totiž v minulosti Taliban pochválil, keď politik ponúkol 100-tisícovú odmenu za dolapenie autora protiislamského filmu, ktorý vyvolal v moslimskom svete vlnu nepokojov. 

Voľbám naplánovaným na 11. mája sa v Pakistane pripisuje mimoriadny význam, keďže by mali byť súčasťou prvého pokojného odovzdania moci novej vláde od osamostatnenia krajiny v roku 1947. Obavy pred hlasovaním vyvoláva najmä nábožensky motivované násilie, ale aj návrat kontroverzného exprezidenta Parvíza Mušarrafa z exilu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies