Taliban je ochotný rokovať o znížení počtu civilných obetí

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 18:19 • 2 min
Taliban je ochotný rokovať o znížení počtu civilných obetí

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban uviedlo, že je ochotné diskutovať o tom, ako znížiť počet civilných obetí pokračujúceho povstania v Afganistane. V utorok o tom informoval špeciálny vyslanec OSN pre Afganistan Ján Kubiš.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov militanti súhlasili s rokovaniami s OSN o obetiach na strane civilistov, ktorých počet za prvý polrok 2013 v porovnaní s predchádzajúcim rokom stúpol o 24 percent. "Môžem potvrdiť, že sú ochotní a pripravení diskutovať s nami o tejto téme. Vítam to," povedal Kubiš novinárom v Kábule. Ako dodal, od januára do júna zaregistrovala OSN 2 499 civilných obetí. Deti pritom tvorili 21 percent zo všetkých zabitých a zranených civilistov.

Viac než desaťročie po tom, čo vládu Talibanu v roku 2001 zvrhla americká invázia, Afganistan naďalej sužuje krvavé povstanie. Militanti takmer každodenne útočia na vládnych predstaviteľov, políciu, medzinárodné i afganské sily. Útoky však často spôsobujú aj civilné obete, militanti však zvyčajne popierajú, že by útočili na civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona