Taliban hrozí narušením prezidentských volieb

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 16:32 • 2 min
Taliban hrozí narušením prezidentských volieb

KÁBUL - Vo voľbách však už nekandiduje súčasný prezident Hámid Karzaj, ktorému to nedovoľuje ústava.

slovakia

left justify in out

Taliban varoval Afgancov, aby sa nezúčastnili na aprílových prezidentských voľbách a pohrozil, že použije "všetky prostriedky" na ich narušenie. Pondelňajšie stanovisko je doteraz najdrsnejším vydaným v tejto súvislosti a prichádza 26 dní pred tretími prezidentskými a komunálnymi voľbami v krajine. "Je náboženskou povinnosťou každého Afganca splniť si svoju povinnosť a zmariť posledné sprisahanie okupantov, ktoré je zamaskované za rúškom volieb," uvádza vyhlásenie najväčšieho ozbrojeného hnutia zverejnené na internete. Účasť budú islamisti podľa vlastných údajov považovať za napomáhanie "neveriacim a ich poskokom", cituje Taliban portál televízie al-Džazíra.

 

V Afganistane sa minulú nedeľu oficiálne začala kampaň pred prezidentskými voľbami vypísanými na 5. apríla. Hlasovanie bude kľúčovým testom toho, či je krajina pripravená vládnuť si sama aj po plánovanom definitívnom odchode vojsk Severoatlantickej aliancie (NATO) 13 rokov po Američanmi vedenej invázii. Vo voľbách však už nekandiduje súčasný prezident Hámid Karzaj, ktorému to nedovoľuje ústava. 

 

Celkovo sa o najvyšší post v Afganistane usiluje 11 kandidátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies