Taliban dobýja oblasti Afganistanu. Situácia sa zhoršuje!

NETKY.SK • 14 August 2021, 10:02 • 2 min
Taliban dobýja oblasti Afganistanu. Situácia sa zhoršuje!

Hnutie Taliban dnes obsadilo provinciu južne od afganského hlavného mesta. Zahájilo útoky na veľké mesto na severe, ktoré bránia bývalí mocní vojnoví predstavitelia. Informovali o tom afganské úrady.

slovakia

left justify in out

Povstalci zajali veľkú časť severného, ​​západného a južného Afganistanu krutou ofenzívou necelé tri týždne predtým, ako sa Spojené štáty chystajú stiahnuť svoje posledné jednotky, To vyvoláva obavy z úplného ovládnutia militantov alebo z ďalšej afganskej občianskej vojny.

 

img

 

Taliban zajal celú provinciu Lógar, zadržal provinčných predstaviteľov a v sobotu dosiahol okres v susednej provincii Kábul, uviedol zákonodarca z Logaru, Hoda Ahmadi. Povstalci sa tak nachádzajú menej ako 80 kilometrov južne od Kábulu, hlavného mesta krajiny.

 

Súvisiaci článok: Taliban dobyl kľúčové mesto Afganistanu

 

Podľa hovorcu provinčného guvernéra Munira Ahmada Farhada, Taliban zaútočil  na severné mesto Mazar-e-Šaríf aj z niekoľkých smerov a na jeho okraji spustil ťažké boje. 

 

Afganský prezident Ašraf Ghaní v stredu odletel do mesta Mazar-e-Sharif, aby zhromaždil obranu mesta a stretol sa s niekoľkými veliteľmi milícií, vrátane Abdula Rašída Dostuma a Aty Mohammad Noorovej, ktoré ovládajú tisíce bojovníkov. Taliban urobil v posledných dňoch krok vpred, vrátane zajatia Herátu a Kandaháru, druhého a tretieho najväčšieho mesta krajiny. 

 

img

 

Približne 250 000 ľudí opustilo svoje domovy, pričom mnohí sa obávajú návratu k represívnej vláde Talibanu. Do Afganistanu prichádzajú prví americkí vojaci, aby pomohli diplomatickým zamestnancom a ďalším odísť, pretože mnohé krajiny sa počas rýchleho postupu Talibanu snažia evakuovať robotníkov a občanov. Šéf OSN uviedol, že situácia sa vymkla spod kontroly s ničivými následkami pre civilistov. 

 

Väčšina z 3 000 vojakov vyslaných na pomoc pri evakuácii diplomatického personálu USA dorazí do konca víkendu. USA majú v úmysle prepraviť z Kábulu  tisíce ľudí denneGenerálny tajomník OSN António Guterres vyzval Taliban k ukončeniu bojov a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby objasnilo, že moc prevzatá vojenskou silou je neprijateľná.

 

"Konflikt si každý deň vyberá ešte väčšiu daň na ženách a deťoch. Pokračujúci konflikt bude znamenať pokračujúce zabíjanie civilistov, ktorí platia najvyššiu cenu." 

 

Potravín a zdravotníckeho materiálu ubúda a kritická infraštruktúra vrátane škôl a kliník je podľa neho zničená. OSN apelovala na susedné krajiny, aby ponechali svoje hranice otvorené a umožnili tak ľuďom dosiahnuť bezpečnosť. Len za posledný mesiac bolo v Afganistane zabitých viac ako 1 000 civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona