Taliban chce narušiť druhé kolo volieb, plánuje útoky

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 17:34 • 2 min
Taliban chce narušiť druhé kolo volieb, plánuje útoky

KÁBUL - Povstalci z hnutia Taliban plánujú zintenzívniť útoky počas druhého kola prezidentských volieb plánovaných na 14. júna.

slovakia

left justify in out

Hnutie podľa afganských bezpečnostných zdrojov najíma na tento účel mladých bojovníkov z islamistických škôl. Na rozdiel od prvého kola, ktoré nenarušili vážnejšie bezpečnostné incidenty, druhé sa bude konať v čase jarnej ofenzívy Talibanu. Hovorca Talibanu Zabízulláh Muhdžahíd potvrdil, že hnutie sa pripravuje na ofenzívu proti voľbám. „Varovali sme ľudí, aby sa na voľbách nezúčastnili, pretože ide o americkú iniciatívu, inak budú čeliť následkom,“ povedal.

 

Počet útokov podľa štatistiky vzrástol už na konci mája o desať percent na asi 350 týždenne vrátane samovražedných útokov, cestných bômb a prestreliek. „Podľa našich informácií v pakistanskej provincii Kvéta zavreli desiatky islamských škôl a výcvikových centier a mladých mužov poslali do Kandaháru a ďalších južných provincií v Afganistane, aby narušili voľby,“ povedal guvernér provincie Kandahár Davá Chán Minapál, podľa ktorého útoky majú odstrašiť voličov pred hlasovaním. Najintenzívnejšia činnosť Talibanu prebieha v provinciách Kandahár, Helmand a Zábul. Vláda chce na ochranu volieb nasadiť vyše 300 000 príslušníkov bezpečnostných síl. 

 

V prvom kole volieb zvíťazil bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh, ktorému pripisujú 44,9-percentný zisk. Nasleduje bývalý minister financií Ašraf Ghaní so ziskom 31,5 percenta. Napriek hrozbe útokov prišlo voliť asi 60 percent ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies