Taliban bude rokovať s Američanmi v Katare

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 20:19 • 2 min
Taliban bude rokovať s Američanmi v Katare

DUBAJ - Hovorca Talibanu v Katare potvrdil, že zástupcovia afganských povstalcov budú vo štvrtok s americkými predstaviteľmi viesť predbežné rokovania.

slovakia

left justify in out

Hovorca Muhammad Naím pre agentúru Reuters tiež uviedol, že zástupcovia afganskej vlády sa na stretnutí nezúčastnia. Tím amerických vyjednávačov do Kataru dorazil v stredu a stretol sa v metropole Dauha s afganskými diplomatmi.

Afganský prezident Hámid Karzaj v stredu vyhlásil, že jeho krajina sa nezúčastní na mierových rokovaniach medzi USA a Talibanom, kým "zahraničné sily" nedovolia, aby vyjednávania viedli Afganci. "Kým nebude mierový proces viesť Afganistan, najvyššia mierová rada sa na rokovaniach v Katare nezúčastní," povedal Karzaj na margo rady, ktorú sformoval koncom roka 2010 za účelom vyjednávania s povstalcami. Karzaj tiež dodal, že otvorenie kancelárie Talibanu v Katare ukázalo, ako si USA nectia sľuby dané Afganistanu, čo sa týka roly tohto zastupiteľstva. USA sa totiž zaručili, že kancelária Talibanu v Katare nebude de facto diplomatickou misiou. 

Karzaj je pobúrený, že zastúpenie Talibanu nesie názov Islamský emirát v Afganistane, čo bol tiež názov hnutia pred jeho zvrhnutím v roku 2001. Spojené štáty podľa Karzajovho hovorcu Ajmala Fajzího vedeli, že prezident je zásadne proti takémuto názvu. Na protest v stredu zrušil bezpečnostné rokovania so Spojenými štátmi. Karzajove rozhodnutie odstúpiť od týchto rokovaní by však mohlo narušiť aj mierové rozhovory Talibanom. 

Taliban má od utorka vlastné zastúpenie v Katare, ktoré má uľahčiť nadviazanie mierových rokovaní s USA a prípadne aj s Karzajovou vládou. Afganský prezident pôvodne zriadenie kancelárie hnutia privítal a vyhlásil, že do Dauhy vyšle svojich vyslancov, aby sa pokúsili nadviazať s Talibanom dialóg. Taliban odmietal viesť rozhovory v Afganistane, zriadenie kancelárie presadili Spojené štáty. 

Afganská vláda a USA vedú separátne rokovania, ktoré majú zabezpečiť plynulý odchod medzinárodných jednotiek z krajiny do konca budúceho roku ako aj nasledujúcu nebojovú misiu amerických vojakov v Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies