Taliban blokuje internet, rodiny nemajú čo jesť. Militanti zabili brata bývalého viceprezidenta

NETKY.SK • 10 September 2021, 19:41 • 2 min
Taliban blokuje internet, rodiny nemajú čo jesť. Militanti zabili brata bývalého viceprezidenta

KÁBUL - Situácia v Afganistane je veľmi zlá. OSN chce zastaviť násilie a zbiera peniaze od darcov.

slovakia

left justify in out

Členovia militantného hnutia Taliban zabili brata bývalého afganského viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý je jedným z vodcov protitalibanského odporu v údolí Pandžšír. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. "Popravili môjho strýka," povedal pre Reuters synovec zabitého Ebadulláh Sálih. "Zabili ho včera a nedovolili nám ho pochovať. Nútili nás opakovať, že jeho telo by malo zhniť"

 

Talibanská informačná služba Alemarah vo vyhlásení zverejnenom v urdčine oznámila, že Rohulláha Sáliha údajne zabili počas bojov v PandžšíreHovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v pondelňajšom vyhlásení napísal, že Taliban úplne ovládol poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír.

 

Prečítajte si tiež: Taliban oznámil členov novej vlády v Afganistane. Títo ľudia povedú krajinu

 

Front národného odboja pozostávajúci z niekoľkých tisícov príslušníkov miestnych milícií a zvyškov afganskej armády i špeciálnych jednotiek však prisľúbil, že bude proti Talibanu bojovať aj po dobytí provinčného hlavného mesta Bázárak.

 

Hnutie protitalibanského odporu v Pandžšíre sformoval Ahmad Masúd, syn zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda. Ahmad Masúd sa do rodného Pandžšíru stiahol spolu s bývalým afganským viceprezidentom Amrulláhom Sálihom po ofenzíve Talibanu v polovici augusta, keď talibovia dobyli Afganistan.

 

OSN chce zastaviť násilie

 

Organizácia Spojených národov v piatok odsúdila čoraz násilnejšiu reakciu fundamentalistického hnutia Taliban na pokojné protesty v Afganistane. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) upozornil aj na násilie páchané na novinároch.

 

Úrad OSN uviedol, že ozbrojení bojovníci hnutia Taliban použili na rozptýlenie davov ostrú muníciu a biče. Od polovice augusta si takéto násilnosti vyžiadali životy najmenej štyroch ľudí. "Vyzývame Taliban, aby okamžite zastavil používanie sily voči osobám, ktoré si uplatňujú svoje právo na pokojné zhromažďovanie a prestal so svojvoľným zadržiavaním týchto osôb a novinárov, ktorí píšu o týchto protestoch," uviedla Ravina Šamdasáníová, hovorkyňa úradu OSN pre ľudské práva.

 

Patrí k téme: ROZHOVOR: Azim Farhadi: Afganistan má patriť všetkým národnostiam, všetci sme tam doma!

 

Hovorkyňa OHCHR tiež informovala, že Taliban tento týždeň nariadil telekomunikačným spoločnostiam blokovať internet prostredníctvom mobilných telefónnych služieb. Nariadenie sa týka niektorých oblastí Kábulu, spresnila Šamdasáníová.

 

Deti nemajú čo jesť

 

Svetový potravinový program (WFP) medzičasom podľa AFP varoval, že členovia 93 percent domácností v Afganistane aktuálne nekonzumujú dostatok jedla"Tri zo štyroch rodín už znižujú veľkosť porcií alebo jedia na dlh," vyplýva podľa WFP z náhodných telefonických prieskumov, ktoré uskutočnili od 21. augusta do 5. septembra vo všetkých 34 provinciách Afganistanu.

 

Možno vás zaujmeModriny a podliatiny. Takto sa vysporiadal Taliban s novinármi, ktorí monitorovali protest za práva žien

 

Zástupkyňa regionálneho riaditeľa WFP pre Áziu a Tichomorie Anthea Webbová spresnila, že "rodičia úplne vynechávajú jedlá, aby ich deti mali čo jesť""Podiel domácností, ktoré sa uchýlia k extrémnym stratégiám zvládania, sa zdvojnásobil – je to jasný znak toho, že mnohé rodiny balansujú na hranici absolútnej núdze". 

 

OSN sa snaží získať pre Afganistan asi 600 miliónov dolárov od darcov, ktorí sa od budúceho pondelka zídu na darcovskej konferencii v Ženeve.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona