Taliansky tenista Bracciali sa priznal k niekoľkým machináciám

NETKY.SK • 5 November 2014, 13:15 • 2 min
Taliansky tenista Bracciali sa priznal k niekoľkým machináciám

RÍM - Taliansky tenista Daniele Bracciali sa počas minulotýždňového vypočúvania priznal k niekoľkým machináciám, z ktorých ho obvinili.

slovakia

left justify in out

"Zopár vecí pripustil, niektoré poprel," povedal cremonský prokurátor Robert Di Martino pre The Associated Press. Bracciali a jeho občasný deblový partner Potito Starace čelia podozreniam z korupčného správania. Vyšetrovatelia majú k dispozícii prepisy ich konverzácie na internete, ktoré indikujú zištné ovplyvňovanie výsledkov. Kauzou sa pred troma týždňami začali zaoberať médiá na Apeninskom polostrove. 

 

Celý prípad sa týka prevažne futbalu, okrajovo aj tenisu a otvorili ho v júni 2011. Di Martino preveruje dovedna 111 podozrivých osôb. "Je to rovnaký príbeh ako ten futbalový. Dosiahlo to nadnárodnú úroveň," skonštatoval prokurátor. Stopy vo futbalovej sfére smerujú do Singapuru. Operáciu nazvanú Last Bet majú okrem Cremony v agende aj v Bari a Neapole. 

 

Di Martino priamo nekomentoval, či sa aféra týka aj 46-ročného bývalého švédskeho 72. muža renkingu Tomasa Nydahla, ktorý sa objavil v článkoch o tejto záležitosti: "Nemôžem povedať. Neviem, kto to je." Prokurátor vyhlásil, že záležitosť sa netýka žiadneho iného zahraničného tenistu. 

 

Na weboch sa nedávno ocitla komunikácia boloňského tipujúceho Manlia Bruniho, bývalého spolupracovníka niekdajšieho futbalistu Giuseppeho Signoriho. Presne 9. júla 2007 Bruni viedol skajpovú diskusiu s používateľom pod nickom "braccio78", obsah a súvislosti jasne poukázali na Braccialiho. Dvojica preberala podrobnosti možnej spolupráce, teda požadovaný priebeh zápasu s Američanom Scovillom Jenkinsom v Newporte, ale aj sumy. "Obvykle to býva 50," uviedol "braccio78", čo portál Live Tennis s otáznikom interpretoval ako 50 000 eur.

 

Požiadavka bola na zámernú prehru z náskoku setu a brejku (Bruni vysvetľuje, že vtedy by mal pri live-stávkach oveľa výhodnejší kurz na Jenkinsa), ak sa oslovený do takého dostane. Bracciali napokon prehral hladko 2:6, 1:6. 

Staraceho sa týka jedna takisto skajpová debata z 10. apríla 2011 niekoľko hodín pred finále v marockej Casablance proti Pablovi Andújarovi. So Španielom mal vtedy "vzájomku" 5:0, ale prehral 1:6, 2:6. Dvaja podozriví pritom hovorili o tomto zápase a ubezpečovali sa o garancii podporenej platbou hráčovi. 

 

Di Martino potvrdil autenticitu zverejnených prepisov. V dohľadnom čase vypočuje Staraceho aj niekdajšiu taliansku tenistku Maru Santangelovú, ktorá sa takisto vyskytla v inkriminovaných konverzáciách. 

Tridsaťšesťročný Bracciali a 33-ročný Starace naposledy hrali vo štvrťfinále štvorhry na Kremeľskom pohári v Moskve v týždni, keď sa kauza dostala do médií. 

 

Bracciali aj Starace dostali v rokoch 2007 a 2008 spolu s krajanmi Alessiom Di Maurom, Giorgiom Galimbertim a Federicom Luzzim zákazy štartu na 6 týždňov až 9 mesiacov za porušenie antikorupčných pravidiel. 

Za machinácie v minulosti doživotne dištancovali Rakúšana Daniela Köllerera v roku 2011, Srba Dušana Saviča predvlani a Rusa Andreja Kumancova tento rok. 

 

Na čistotu tzv. bieleho športu globálne dohliada Tennis Integrity Unit (TIU), ktorú zriadili v roku 2008 štyri hlavné svetové autority a organizácie - ITF, jej nezávislá grandslamová komisia, ATP a WTA - ako súčasť jednotného protikorupčného programu zavedeného pod vplyvom viacerých podozrení z ovplyvňovania výsledkov či zneužívania interných informácií. Inicioval to neslávne známy sopotský duel medzi Rusom Nikolajom Davydenkom a Argentínčanom Martinom Vassallom-Arguellom z augusta 2007. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies