Taliansky prezident predčasné voľby nechce, Berlusconi ich presadzuje

NETKY.SK • 30 September 2013, 11:24 • 2 min
Taliansky prezident predčasné voľby nechce, Berlusconi ich presadzuje

RÍM - Vláda talianskeho premiéra Enrica Lettu sa ocitla pred koncom iba po piatich mesiacoch trvania. Strana mediálneho mogula Silvia Berlusconiho oznámila odchod svojich piatich ministrov z veľkej koalície.

slovakia

left justify in out

Talianska vládna kríza - s možnosťou predčasných volieb - uvrhla tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny do najťažšej recesie od druhej svetovej vojny, píše vo svojej analýze agentúra DPA.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano sa chce novým voľbám ešte vyhnúť, ale Berlusconi presadzuje hlasovanie čo najskôr a cíti sa víťazne. Napolitano povedal, že parlament rozpustí len vtedy, ak už nebude žiadna iná možnosť. V nedeľu večer sa stretol s premiérom, aby sa poradili o ďalšom postupe. Podľa názoru oboch politikov by mal o politickej budúcnosti Talianska rozhodnúť parlament. Letta oznámil, že v stredu sa podrobí hlasovaniu o dôvere.

Letta povedal, že s prezidentom posúdili "komplikovanú a komplexnú situáciu" a rozhodli sa s tým ísť do parlamentu čo najskôr. Premiér zdôraznil, že nechce vládnuť "za každú cenu". Ak nedostane dôveru, vyvodí z toho dôsledky. Berlusconiho ministri v sobotu zdôraznili, že sa už nekladú podmienky, za akých by mohli zostať vo vláde. Angelino Alfano - šéf Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL) - vyhlásil, že jeho lojalita k bývalému premiérovi je "dlhodobá a skalopevná".Samotný Berlusconi v nedeľu  varoval, že Letta by s hlasmi odpadlíckych poslancov za PdL a s podporou opozičného Hnutia piatich hviezd (M5S) mohol hlasovanie o dôvere prežiť a vládnuť ďalej. Dodal, že neverí v slabú prechodnú vládu z prebehlíkov.

V koalícii PdL a Lettovej ľavicovej Demokratickej strany pretrvávalo značné napätie už niekoľko týždňov. Hlavným dôvodom bolo hroziace vylúčenie právoplatne odsúdeného Berlusconiho zo Senátu. Expremiérova strana však uviedla iný dôvod odstúpenia svojich ministrov, a síce nimi odmietané zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 22 percent. "Nebudeme podporovať nijakú vládu, ktorá zvyšuje daňové zaťaženie občanov," povedal Berlusconi na margo odchodu svojich ministrov. Vyzval, aby sa voľby konali čo najrýchlejšie. Všetky prieskumy naznačujú jeho víťazstvo. Zdôraznil, že nie je unavený bojom, ale v najlepšej forme - pričom v nedeľu mal 77 rokov, pripomína DPA. So sľubmi ohľadom daní už voľby viackrát vyhral. Po odstúpení vlády by prezident Napolitano mohol znovu poveriť Lettu alebo iného politika, aby hľadal novú väčšinu pre dočasnú vládu. Napolitano bol ale vždy dôrazne proti tomu, aby sa rozpustil parlament a vypísali nové voľby. Vzhľadom na platné talianske volebné právo by pri hlasovaní znovu mohla vzniknúť patová situácia ako vo februári.

Taliansky prezident už skôr ostro kritizoval Berlusconiho stranu. Napolitano povedal, že PdL by nemala ohrozovať funkčnosť parlamentu uprostred hospodárskej krízy. Podľa hlavy štátu je absurdné, ak Berlusconi rozsudok, ktorý súd nad ním vyniesol, nazýva "štátnym prevratom"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona