Taliansky prezident naznačil možnosť odchodu z funkcie začiatkom roka

NETKY.SK • 17 December 2014, 09:31 • 2 min
Taliansky prezident naznačil možnosť odchodu z funkcie začiatkom roka

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano, ktorý má 89 rokov a ktorý pomohol krajine prejsť cez búrlivé obdobie krízy v eurozóne, dnes naznačil, že by mohol skončiť vo funkcii predčasne už začiatkom budúceho roka. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Úloha prezidenta Talianska je prevažne reprezentatívna, Napolitano však urobil viac - pomohol krajine udržať si politickú stabilitu v nepokojných časoch. Bývalý komunista je prezidentom od roku 2006. V roku 2013, po nerozhodných parlamentných voľbách, prijal pod tlakom viacerých politických strán napriek vysokému veku druhý sedemročný mandát. Od začiatku však naznačoval, že nezostane prezidentom celých sedem rokov.
      

Dnes prezident povedal, že zotrvá na čele krajiny do skončenia talianskeho predsedníctva v Európskej únii. To sa oficiálne skončí 31. decembra, ale taliansky premiér Matteo Renzi fakticky odovzdá "vládu" novej predsedníckej krajine, Lotyšsku, až 13. januára, keď vystúpi s prejavom v Európskom parlamente v Štrasburgu.
      

"Talianske predsedníctvo EÚ sa skončí 13. januára," povedal dnes Napolitano zhromaždeniu politikov v prezidentskom paláci v Ríme. Prezidentská kancelária už skôr v decembri uviedla, že Napolitano posúdi situáciu po skončení tohto predsedníctva. Médiá špekulovali, že je pripravený odstúpiť.
      

Výber jeho nástupcu bude pozorne sledovaný ako indikátor toho, akú silnú moc má Renzi vo svojej vládnucej stredoľavej Demokratickej strane. Taliansko si vyberá prezidenta sériou hlasovaní v parlamente. V prvých troch hlasovaniach je potrebné získať dvojtretinovú väčšinu a preto sú hlasovania často považované za ukazovateľ podpory vlády.
      

Hoci má prezident podľa ústavy obmedzené právomoci, má právo rozpustiť parlament, čo je silný nástroj v krehkej talianskej politike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies