Taliansky prezident Napolitano rezignuje na funkciu v stredu 14. januára

NETKY.SK • 14 Január 2015, 07:10 • 2 min
Taliansky prezident Napolitano rezignuje na funkciu v stredu 14. januára

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano (89) rezignuje na post hlavy štátu v stredu 14. januára 2015, teda iba deň po tom, čo sa dnes vystúpením premiéra Mattea Renziho na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu skončilo polročné predsedníctvo krajiny v únii a čo Taliansko odovzdalo túto štafetu Lotyšsku.

slovakia

left justify in out

Po Renziho dnešných slovách o tom, že najvyšší predstaviteľ jeho krajiny sa chystá odstúpiť z funkcie už "v nadchádzajúcich hodinách", sa nevylučovalo, že by k demisii mohlo dôjsť ešte pred v decembri ohláseným stredajším termínom.
      

Giorgio Napolitano chcel pre pokročilý vek odísť z politiky už vlani na zaslúžený dôchodok, avšak politické strany sa nedokázali dohodnúť na osobe jeho nástupcu a tak ho napokon zákonodarný zbor v apríli 2013 zvolil za prezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Pri voľbe hlavy talianskeho štátu v parlamente je v prvých troch kolách potrebný zisk dvojtretinovej väčšiny hlasov.
      

Právomoci hlavy štátu prejdú v zmysle talianskej ústavy dočasne na šéfa Senátu Pietra Grassa, píše tlačová agentúra APA. Parlament by sa mal najneskôr do dvoch týždňov pokúsiť zvoliť Napolitanovho nástupcu. Konsenzus o tejto osobnosti sa zatiaľ hľadá, najčastejšie sa v tejto súvislosti spomínali mená bývalých premiérov Romana Prodiho a Giuliana Amata, ďalšími možnými nástupcami sú bývalý líder Renziho Demokratickej strany (PD), starosta Ríma Walter Veltroni, primátor Turína, exminister Piero Fassino a tiež sudca Ústavného súdu Sergio Mattarello.. 
      

Úloha talianskeho prezidenta je zväčša reprezentatívna, Napolitano však urobil viac - pomohol krajine udržať si politickú stabilitu v nepokojných časoch. Bývalý komunista je prezidentom od roku 2006. Po vlaňajšom znovuzvolení na ďalších sedem rokov však naznačil, že na poste nezotrvá celé volebné obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona