Taliansky prezident Napolitano oznámil, že čoskoro odstúpi

NETKY.SK • 31 December 2014, 22:30 • 2 min
Taliansky prezident Napolitano oznámil, že čoskoro odstúpi

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano dnes oznámil, že čoskoro plánuje odstúpiť pre svoj vek. Premiér Matteo Renzi tak bude musieť riešiť najťažšiu politickú úlohu od svojho nástupu do úradu približne pred desiatimi mesiacmi - nájsť za Napolitana náhradu, napísala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Napolitano (89) naznačoval svoje odstúpenie už niekoľko mesiacov. Koncoročný televízny prejav začal vyjadrením, že sa obracia aj na svojho nástupcu, ktorý "čoskoro" prevezme jeho úrad.
     

"Chystám sa odstúpiť, čo ústava jednoznačne umožňuje," povedal Napolitano počas tradičného prezidentského televízneho prejavu na konci roka. Napolitano vysvetlil, že vek mu už čoraz viac sťažuje výkon prezidentského úradu a ústavných povinností, ktoré sú komplikované a náročné.
     

Hoci Napolitano nepovedal, kedy presne odíde z úradu, podľa všeobecného očakávania predloží rezignáciu v januári, keď Taliansko dokončí odovzdávanie rotujúceho predsedníctva Európskej únie.
     

Ak Renzi (39) nenavrhne prijateľného kandidáta, ktorý dokáže prejsť zložitým procesom voľby nového prezidenta, vyvolá to pochybnosti, či premiér bude schopný presadiť ekonomické reformy a plánované zmeny ústavy i volebného systému.
     

To potom vyvolá špekulácie o predčasných voľbách a zväčší neistotu v eurozóne.
     

Talianska hlava štátu má široké, ale nejasne definované právomoci, ako napríklad vymenovanie premiérov, a môže vetovať zákony, ako aj využiť morálnu váhu svojho úradu na ovplyvňovanie politickej agendy.
     

Napolitano, bývalý komunista rešpektovaný v Európe a vo Washingtone, prevzal prezidentský úrad prvýkrát v roku 2006. A vlani len neochotne súhlasil s druhým funkčným obdobím, keď hrozilo, že voľby bez jasného výsledku zanechajú Taliansko v politickom zmätku. Už vtedy však Napolitano vyhlásil, že neodslúži celé sedemročné funkčné obdobie.
     

Počas niekoľkomesačných špekulácií o prípadných nástupcoch Napolitana sa objavili mená ako prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, minister hospodárstva Pier Carlo Padoan či ministerka obrany Roberta Pinottiová.
     

Renzi, vymenovaný Napolitanom pred necelým rokom, je vôbec najmladším premiérom Talianska. Už v pondelok 29. decembra vyjadril "absolútnu istotu", že nástupca prezidenta bude zvolený. Proces voľby je však plný rizík, ktoré môžu odčerpávať politickú energiu práve v čase, keď Taliansko zápasí s recesiou.
     

Na voľbe prezidenta sa zúčastňuje približne 1000 hlasujúcich - členov parlamentu a zástupcov regiónov. Voľba umožňuje mnoho kôl tajného hlasovania, čo ponúka hojné príležitosti, aby sa mnohí stranícki nepriatelia Renzimu odplatili za jeho kroky z posledných mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona