Talianský prezident Mattarella začína seriál konzultácií s predsedom Senátu Grassom

NETKY.SK • 8 December 2016, 17:19 • 2 min
Talianský prezident Mattarella začína seriál konzultácií s predsedom Senátu Grassom

RÍM - Prijatím predsedu Senátu Pietra Grassa, považovaného za jedného z adeptov na kreslo premiéra prechodnej talianskej vlády, začne dnes prezident Sergio Mattarella v Ríme trojdňové konzultácie o riešení vládnej krízy po demisii premiéra Mattea Renziho.

slovakia

left justify in out

Najvyšší taliansky predstaviteľ by následne mal prijať v prezidentskom paláci predsedníčku Poslaneckej snemovne Lauru Boldriniovú a po nej medzičasom 91-ročného bývalého talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana, ktorého talianskej opozícii blízke médiá označujú za jedného z Renziho poradcov.

 

Konzultácie s delegáciami jednotlivých politických strán krajiny absolvuje taliansky prezident v priebehu piatka a soboty, a to v poradí od predstaviteľov zmiešaných parlamentných frakcií a najmenších strán až po tie najvplyvnejšie.

 

Informácie z Ríma dnes naznačujú, že by sa na konzultáciách nemali zúčastniť lídri strany Forza Italia, Hnutia piatich hviezd, ani Demokratickej strany, teda ani Silvio Berlusconi, ani Beppe Grillo, ani Matteo Renzi. Konzultácie s týmito troma subjektmi budú však na programe až v sobotu.

 

Taliansky prezident v priebehu nedele zváži ďalší postup. Svoje rozhodnutie, či už o vymenovaní nového premiéra na čelo súčasnej vlády, alebo o vytvorení nového prechodného kabinetu, či o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných volieb, chce oznámiť v priebehu pondelka. Predčasné hlasovanie sa však kvôli problémom s úpravou volebného zákona javí ako menej schodná cesta.

 

Talianske médiá dnes vôbec nevylučujú ani možnosť, že prezident by poveril zostavením prechodnej vlády národnej jednoty v stredu odstúpivšieho premiéra Mattea Renziho.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies