Taliansky premiér zavítal do Iránu, cieľom je obnoviť prerušené obchodné vzťahy

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 10:48 • 2 min
Taliansky premiér zavítal do Iránu, cieľom je obnoviť prerušené obchodné vzťahy

TEHERÁN - Predseda talianskej vlády Matteo Renzi pricestoval dnes na dvojdňovú oficiálnu návštevu Iránu. Renzi je prvým politikom z Európy na takom vysokom poste, ktorý zavítal do Iránu od podpísania zmluvy o iránskom jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

Renziho sprevádza 250-členná delegácia pozostávajúca z politikov a podnikateľov, píše agentúra IRNA.


Renzi sa v stredu stretne s viacerými predstaviteľmi Iránu vrátane prezidenta Hasana Rúháního, ktorý Rím navštívil koncom januára tohto roku, pričom to bola jeho prvá cesta do niektorého z členských štátov EÚ od podpísania dohody o iránskom jadrovom programe medzi Iránom a šesticou mocností z vlaňajšieho júla. Na tento krok v polovici januára nadviazalo zrušenie západných sankcií, ktoré boli na Irán uvalené počas uplynulých desiatich rokov.
Okrem Ríma Rúhání v januári zavítal aj do Paríža.


Taliansko bolo pred uvalením sankcií hlavným európskym ekonomickým a obchodným partnerom Iránu a po zrušení reštrikcií má záujem obnoviť tento svoj status.


Už koncom januára zástupcovia oboch krajín v Ríme podpísali balík zmlúv v celkovej hodnote 17 miliárd eur. Veľká časť z nich sa týka spolupráce v ropnom priemysle, lodiarstve a doprave. Premiér Renzi vtedy avizoval, že "toto je len začiatok," pričom poukázal aj na perspektívu rozvoja vzťahov v oblasti kultúry a školstva, pričom mal na mysli najmä výmenné študijné pobyty poslucháčov univerzít Talianska a Iránu, ktoré označil za "superveľmoci krásy a kultúry".


V dohode so šiestimi svetovými veľmocami sa Irán vlani v júli zaviazal výrazne obmedziť svoje jadrové aktivity výmenou za zrušenie reštriktívnych opatrení zo strany EÚ a USA, ktoré vážne poškodzovali jeho ekonomiku.


Irán súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom.


Zredukovanie jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (MAAE) majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť atómové zbrane.


Implementácia jadrovej dohody prišla 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies