Taliansky premiér vyjadril nespokojnosť s výsledkom summitu EÚ

NETKY.SK • 17 September 2016, 07:01 • 2 min
Taliansky premiér vyjadril nespokojnosť s výsledkom summitu EÚ

BRATISLAVA - Predseda talianskej vlády Matteo Renzi vyjadril nespokojnosť s výsledkom dnešného neformálneho summitu Európskej únie v Bratislave, informoval spravodajský portál Politico.eu.

slovakia

left justify in out

"Nemôžem sa zúčastniť na spoločnej tlačovej konferencii s (nemeckou kancelárkou Angelou) Merkelovou a (francúzskym prezidentom Francoisom) Hollandom, ak nezdieľam ich závery ohľadne ekonomiky a migrácie," povedal Renzi novinárom po skončení summitu.

 

Taliansky premiér opäť zaútočil na Nemecko, ako to urobil na summite EÚ vlani v decembri: "Krajiny musia rovnakým spôsobom dodržiavať pravidlá týkajúce sa deficitu, musia dodržiavať aj iné pravidlá, napríklad ohľadne prebytku obchodnej bilancie. A existuje niekoľko krajín, ktoré ich nedodržiavajú, ide hlavne o Nemecko."

 

K migračnej kríze Renzi povedal, že buď EÚ podpíše dohodu s africkými krajinami, alebo to urobí Taliansko samo. "Myslíme si, že by bolo oveľa lepšie, ak by zasiahla EÚ, ale ak EÚ tvrdí, že to nie je jej prioritou, mali by sme zakročiť sami," dodal taliansky premiér.

 

Vrcholnú schôdzku v Bratislave označil Renzi na Twitteri za "krok vpred, ale veľmi malý. Príliš malý." Ak Európa nezmení svoju politiku v oblasti ekonomiky a migrácie, ocitne sa v ohrození.

 

Merkelová v auguste navrhla, že EÚ by sa mohla dohodnúť s africkými krajinami, podobne ako sa dohodla s Tureckom, aby zabránila vstupu ilegálnych migrantov do Európy, poznamenal portál Politico.eu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona