Taliansky premiér uspel v druhom z troch hlasovaní parlamentu o volebnej reforme

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 14:37 • 2 min
Taliansky premiér uspel v druhom z troch hlasovaní parlamentu o volebnej reforme

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes uspel v druhom z troch hlasovaní parlamentu o kľúčovej reforme volebného systému, ktoré spojil s vyslovením dôvery svojej vláde.

slovakia

left justify in out

Za návrh hlasovalo 350 poslancov, proti 193. Podobne ako pri prvom hlasovaní v stredu sa približne 38 členov jeho vlastnej Demokratickej strany (PD) hlasovania zdržalo, informovala agentúra Reuters.
     

Nový volebný zákon je kľúčový v Renziho programe politických a ekonomických reforiem.
     

V stredu hlasovali o prvej časti novej legislatívnej normy, dnes sú na programe dve hlasovania o jej najkontroverznejších častiach a záverečné hlasovanie o návrhu zákona, ktorým sa parlament zaoberá už viac než rok, je naplánované na pondelok.
     

V prípade schválenia by reforma, ktorá zvýhodňuje víťaza volieb, nadobudla platnosť od júla 2016. Najsilnejšia politická strana by podľa nej pri zisku viac ako 40 percent hlasov získala mandáty navyše, čím by mohla obsadiť až 55 percent kresiel v parlamente. Pri zisku pod touto hranicou by sa konalo druhé kolo voľby medzi oboma najsilnejšími subjektmi a víťaz by dostal 55 percent kresiel.
     

Cieľom reformy je zabezpečiť v Taliansku stabilnejšiu väčšinu pre vlády. Opozičné strany vrátane disidentov v rámci PD argumentujú, že spoločne s reformou ústavy, ktorá zruší Senát ako volenú komoru, bude mať víťazná volebná strana priveľkú moc, čo oslabí demokraciu.
     

Riaditeľ najvplyvnejších talianskych novín Corriere della Sera, Ferruccio de Bortoli, dnes vyjadril nádej, že prezident Sergio Mattarella návrh zákona nepodpíše a zabráni tak tomu, aby vstúpil do platnosti.
     

Renzi na stránkach novín La Stampa avizoval, že v prípade neschválenia volebnej reformy jeho vláda, ktorá je pri moci 15 mesiacov, odstúpi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona