Taliansky premiér sa sťažuje na zvýhodňovanie Nemecka v EÚ

NETKY.SK • 22 December 2015, 12:23 • 2 min
Taliansky premiér sa sťažuje na zvýhodňovanie Nemecka v EÚ

RÍM - Európska únia zvýhodňuje Nemecko na úkor iných členských štátov, povedal taliansky premiér Matteo Renzi v rozhovore pre dnešné vydanie novín Financial Times. Rím sa dostal do sporov s Bruselom ohľadom migrácie a úsporných opatrení; nezhoduje sa tiež s Berlínom v otázke plánov na rozšírenie plynovodu Nord Stream z Ruska do Nemecka i pri systéme ochrany vkladov v eurozóne, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Vážim si (nemeckú kancelárku) Angelu (Merkelovú), máme vynikajúci osobný vzťah," povedal Renzi v interview. "Ale musíme byť úprimní... Európa musí slúžiť všetkým 28 krajinám, nielen jednej." S odvolaním sa na vyšetrovanie EÚ vo veci neodoberania odtlačkov prstov migrantom v Taliansku Renzi uviedol: "Od júla do augusta Nemecko prijímalo migrantov a neodoberalo odtlačky prstov, pretože Merkelová povedala 'najskôr solidarita, potom byrokracia'. Čo platí pre Taliansko, musí platiť i pre Nemecko," zdôraznil.

 

Taliansky premiér dodal, že by bolo nefér, keby Európska komisia schválila rozšírenie projektu Nord Stream, keď vlani fakticky zablokovala plynovod South Stream, ktorý by prechádzal cez Taliansko. "Chápem, že to je dôležitý obchod, v poriadku, nie som pobúrený - ale chcem povedať, že buď sa pravidlá týkajú všetkých, alebo nikoho," povedal Renzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies